Írek beszéltek a magyaroknak arról, hogy náluk mi vált be
Alapanyagaink, az asztalra kerülő ételek nem csupán egészségünkkel, de az éghajlatváltozással és a társadalmunkat érintő kihívásokkal is szoros kapcsolatban vannak. Azok az emberek, akik megismerik, honnan is származik az általuk fogyasztott élelmiszer, jóval felelősségteljesebben, természeti és társadalmi környezetük iránt elkötelezettebb módon tudják és kívánják fenntartani az ökológiai értelemben is megfelelő élelmiszer-előállítási rendszert – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat június 11-i közleményében.
– E kezdeményezés a hasonló szociális gazdaságpolitikai prioritásokkal rendelkező regionális és helyi önkormányzatok és a regionális és helyi szociális gazdaságban érdekelt felek (társadalmi vállalkozások, szövetkezetek, kisvállalkozások, termelők és egyéni gazdálkodók, stb.) közti kapcsolatrendszert hivatott erősíteni. A partnerek sikerrel pályáztak, és 2021-ben megkezdhették a „Local Food Chains/Helyi Élelmiszerláncok” projekt megvalósítását – tájékoztattak.
Együttműködésük célja a fenntartható és ellenálló, rövid agrár-élelmiszeripari ellátási láncok megerősítése a kölcsönös tapasztalatcsere révén. Ez egyben lehetővé teszi a „Termőföldtől az Asztalig” stratégia hatékonyabb helyi megvalósítását is.
A programban jó megoldásokat, hatékony módszereket bemutató eszközrendszert dolgoztak ki a térségünkben működő, társadalmi feladatokat és célokat is felvállaló termelők, gazdálkodók, szövetkezetek, vállalkozások erősítésére. A „Helyi Élelmiszerláncok” projekt első nemzetközi workshopját június 8-án tartották az ír partner szervezésében. Az online videokonferencia keretében zajló találkozó több mint 50 résztvevőt tömörített, akik sikeres írországi példákat ismerhettek meg. Az előadásokról bővebben itt!