Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fájdalmai ellenére is mosolyog a rákbeteg biharkeresztesi lány

| 2021. 04. 12. | 13:49:00
Ivett és családja bízik a kísérleti gyógyszerben.
Fájdalmai ellenére is mosolyog a rákbeteg biharkeresztesi lány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szilágyi Ivett ugyanúgy élte az életét, mint minden tinédzser, aztán egy pillanat alatt megfordult vele a világ: 16 éves korában a rák egy agresszív formáját, a Ewing-szarkómát mutatták ki a szervezetében. De ő nem adta fel, mosolyog, pozitívan tekint a jövő felé és mindennap szembe néz a rá váró nehéz feladatokkal.

Ivettnél 2018-ban diagnosztizáltak csontból kiinduló daganatot.

Egy éven belül kétszer műtötték; két csigolyáját eltávolították és az egyik bordájának egy részét, emellett kemoterápiás kezeléseket kapott. Panaszai 2017-ben kezdődtek: sokat fájt a háta, ezért felkerestek Berettyóújfaluban egy ortopéd szakorvost, aki Ivett állítása szerint azt mondta, gerincferdülése van. Gyógytornát és -úszást írtak fel neki, de a torna is olyan kínnal járt, hogy nem tudta elvégezni. Édesanyja unszolására a doktor kiírt egy MR-vizsgálatot, ami negatív eredményt hozott, mert az orvos a lány derekáról kért felvételt, holott a gerincét fájlalta. Nem sokkal később begörcsölt Ivett veséje, kórházba került, emelt CT vizsgálatot készítettek, majd szembesítették őket a szörnyű hírrel.

Példátlan összefogás indult el a megyében Ivett gyógyulásának segítésére, ugyanis speciális szájöblögetőkre volt szüksége, ami óriási terhet rótt a családra. A DEAC jégkorongozói mezeiket bocsátották licitre, több zenekar jótékonysági estet rendezett, magánszemélyek pénzadománnyal segítették a felépülést. A lány szülővárosában, Biharkeresztesen pedig motoros felvonulást és sütivásárt tartottak. 2020 májusában úgy tűnt, közel a cél, Ivett tumormentes lehet. Tavaly februárban újabb tüdőműtéten esett át és készült a gerincműtétjére, mivel a hátában lévő vasak elmozdultak. Örült, hogy újra kinőtt a haja és a szemöldöke, és új szenvedélyének, a sminkelésnek hódolt. A nagykorúvá cseperedett lány az iskolát sem hanyagolta, magántanulóként folytatta tanulmányait. Megkérdeztük, most hogyan telnek napjai.

– Tavaly május végén légmellet kaptam a tüdőműtét szövődményeként. Az intenzívre kerültem, de szerencsére hamar felépültem a gyógytornának köszönhetően – kezdi visszaemlékezésében Ivett. Mint mondta, ezután napról napra gyengült a járása, majd korlátozott lett; ez a mai napig így van. A gerincében lévő vasak még jobban elmozdultak. A bajt csak tetézte, hogy idén februárban masszív kétoldali tüdőgyulladást kapott, két hétig kórházban feküdt, oxigénre szorult. – Jelenleg kísérleti programban veszek részt. Egy külföldi cég fejlesztett egy olyan gyógyszert, ami pontosan az én betegségemre, a Ewing-szarkómára való, így remélhetőleg hatékonyabb. Sok vizsgálat szükséges hozzá, folyton figyelni kell az értékeimet. Fontos, hogy mindig minden jó legyen, csak így szedhetem a pirulát – fogalmazott. Az orvosok mindent feljegyeznek és minden értéket dokumentálnak. Ivett szerint felnőtteknél jók a visszajelzések, biztató eredményeket értek el ezzel a szerrel. Azt mondta, ha a kezelés beválik, a daganat eleget zsugorodik, akkor az idegsebész megműtheti, és jó eséllyel újra járhat.

"Nem adom fel!"

Ivett elmondta, nagyon megviseli őt és a családját is a koronavírus miatti elzártság, sokáig nem mehetett hozzájuk senki. – Szerencsére mindenki számára elérhető lett a teszt, így hosszú hónapok után találkozhattam a testvéremmel és a keresztanyukámmal. A születésnapomon, március végén a barátomat is láthattam. Nagyon örültem neki, ugyanis tavaly augusztusban találkoztunk utoljára személyesen – mosolyodott el. Most csak telefonon és interneten tudja tartani a kapcsolatot a külvilággal. A két legjobb barátja és a párja tartják benne a lelket.

Mint mondja, miattuk nem adta még fel és küzd a szörnyű kór ellen.

– Szeretnek és támogatnak, állandóan biztatnak. Ez nagyon sokat jelent. Tavaly és idén is a barátomat kértem a születésnapomra – nevette el magát. – Óriási öröm volt, hogy láthattam. Sajnos még mindig érintés nélkül és maszkban történhetett meg a találka – közölte. Örömét fejezte ki, hogy sokan felköszöntötték és büszkén újságolta, maga tervezte a tortáját, ami fehércsokis-áfonyás volt. Ivett egy kis pihenő után újra elővette az ecsetet és a ceruzát, ugyanis fest és rajzol. Igyekszik egyre jobb lenni benne, ezért rengeteget gyakorol. Természetesen a sminkelést sem hagyta abba, rengeteg készlete van, általában azt kap ajándékba. – Az inspirációkat az interneten keresem. Fényképről lemásolom a sminkeket, de gyakran saját magam találom ki, mi legyen a kompozíció. Extrémebb sminkekkel is próbálkozom, bár ezeket csak különleges alkalmakra készítem. Minden színre és stílusra vevő vagyok – fogalmazott.

A 19 éves lány a helyzet ellenére szereti szépnek érezni magát. Mint mondja, ez sokat javít a hangulatán és kicsit visszaadja a régi időket.

Emellett filmeket, sorozatokat néz, xboxon játszik, beszélget a családdal és a barátokkal. A műtét és vizsgálatok miatt az iskolában visszamaradt egy évet, 11. osztályba jár. Így látták a legjobbnak, ugyanis vannak olyan napok, amikor nem tudna rendesen tanulni. – Úgy érzem, most semmi nem állhat a gyógyulásom útjába. Később, ha minden teljesen rendben lesz, akkor csak a tanulásra fogok koncentrálni és bízom benne, sikeres érettségi vizsgát tehetek majd – mondta. Ivett lelkileg nagyon nehezen viseli a mindennapokat, de próbál pozitív és erős maradni. Szedi a kísérleti gyógyszert, figyelik ennek a hatásait, emellett havonta CT vizsgálatokat végeznek, vérvételekre jár és vár, hogy megműthessék. Az elmozdult csavarok miatt Ivettnek olykor hatalmas fájdalmai vannak, emiatt több fájdalomcsillapítót szed. Hetente megfordulnak a gyógyszertárban, nagy tételben vásárolnak, ami óriási kiadást jelent a család számára. Eddig nem kaptak segítséget, és mivel édesanyjának ott kellett hagyni a munkahelyét, hogy lányáról gondoskodhasson, ezért csak az édesapja fizetésére számíthattak. – Köszönöm a korábbi felajánlásokat, hatalmas segítség volt. A befolyt összeget gyógyszerekre és orvostechnikai eszközöknek minősülő készítményekre költöttük. Sokáig nem volt támogatásunk, de most a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány felajánlotta, hogy állja ezeket a kiadásokat – zárta szavait Ivett.

[Beillesztett cikk: A biharkeresztesi lánynak olyan születésnapja volt, amiről álmodni sem mert]

A Ewing-szarkóma a második leggyakoribb csontokból kiinduló, rosszindulatú, elsősorban gyermekkori daganat. A szervezet bármely csontjából kiindulhat. Gyermekkorban Magyarországon évente körülbelül 6-8 új beteget diagnosztizálnak. Leginkább a tizenévesek körében fordul elő, de már 10 éves kor alatt is jelentkezhet. A Ewing-szarkómának nincsen olyan sajátos tünete, amelyről könnyen felismerhető lenne. Leggyakoribb tünetei lehetnek: fájdalom, duzzanat, csonttörés, helyi gyulladás, ritkán láz. A betegséget éppen a nem kirívó tünetek miatt sok esetben csak előrehaladott állapotban ismerik fel, amikor csont-, csontvelői vagy tüdőáttétek alakulnak ki. Bár a gyógyulási esélyeket nagymértékben rontja a betegség előrehaladottsága, intenzívebb kezelés mellett ilyenkor is elérhető végleges gyógyulás.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés