Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Polgármester, építési vállalkozó és újdonsült tüzépes került szembe egymással Debrecenben

| 2021. 02. 25. | 08:56:00
Visszásságok buknak a felszínre egy jelentős helyi cég tulajdonosváltása nyomán?
Polgármester, építési vállalkozó és újdonsült tüzépes került szembe egymással Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ritka, hogy egy települési polgármester a helyi sajtóban kikeljen két magáncég jogvitája miatt, de éppen ez történt a napokban. A téglási városvezető, a 2019-ben megválasztott Szabó Csaba a megyei napilapban méltatlankodott amiatt, hogy a helyi nyugdíjasház építése azért nem halad, mert a kivitelező nem jut hozzá a kifizetett anyagokhoz egy debreceni kereskedőnél. A polgármester különösen sérelmezte – ezt a Cívishírnek is hangsúlyozta –, hogy nemcsak az adott beruházás elkészülését, hanem azon keresztül egész Téglás fejlődését gátolják a történtek. Ezt nevezte meg okként arra a kérdésünkre is, hogy miért gondolta úgy: meg kell szólalnia a vállalkozások között kialakult konfliktus miatt. Szabó Csaba érdeklődésünkre közölte: a téglási önkormányzat közvetlenül nem érdekelt a jogvita által érintett idősotthon-beruházásban.

A felvételen Ofra Róbert (balra), az Ofra Hungary ügyvezetője és Szabó Csaba (középen) téglási polgármester az épülő gokartpályán idén januárban.

Az ugyanis egy, a 2010-es években alapított, országszerte dolgozó építőipari cég, az Ofra Hungary Kft. projektje; ez a vállalkozás valóban több téglási fejlesztés gazdája: lakóparkot, gokartpályát és nyugdíjasházat egyaránt építenek. Talán csak véletlen egybeesés, hogy éppen az új polgármester színre lépésével nagyjából egy időben kezdtek el beruházni a megyehatárnál lévő, több mint hatezres településen. Ez természetesen azzal is összefügghet, hogy a helyi vezetés növekvő lakosságszámú, pezsgő várost látna szívesen, amikor a jövőről beszél. A nyugdíjasház kapcsán egy apartmanokból álló lakásegyüttest kell elképzelni – az Ofra Hungary reklámja szerint – „luxuskivitelben”. A cég ennek a kivitelezésére egy debreceni vállalkozással, a Széles Trend Kft-vel szerződött, konkrétan ők azok, akik bár állításuk szerint kifizettek 56 millió forintnyi építőanyagot a debreceni TÜZÉPKER Kft. számára, egy minimális mennyiséget leszámítva nem jutnak hozzá a megvásárolt áruhoz. 

Amikor a Ofra Hungaryt kerestük a 2019-ben alapított Széles Trend elérhetősége miatt, azt válaszolták, hogy az ő jogi képviselőjük nyilatkozik az ügyben. Somlyai Róbert azt mondta portálunknak, hogy a bajba került kivitelező bizonyítani tudja az építőanyagok kifizetését és ezt a tüzép sem vitatja. A Széles Trend korábban is vásárolt már a Diószegi úti kereskedésnél, mindig fizettek, hátralék nincs. Így nem értik a TÜZÉPKER eljárását, továbbá hiányolják a részükről a megfelelő kommunikációt.

– Ez a világ legegyszerűbb története. Az építőanyag vételárát annak rendje szerint elutalták, a tüzép az árut beszerezte, az azzal kapcsolatos tárolási nyilatkozatot kiadta. Az anyagok egy kis részét még elhozták, majd a debreceni cégnél végbement tulajdonosváltás során a folyamatot leállították

–  tette hozzá az ügyvéd, megjegyezve: a tüzép új vezetése annyit közölt velük, hogy nem tekintik teljesnek az előző tulajdonos által átadott dokumentációkat és egyelőre muszáj átvizsgálniuk az iratokat.

Nem tagadják meg a jogos igényeket, de… 

És akkor a TÜZÉPKER Kft.: a cégjegyzék szerint a tulajdonosváltás, amelyre az ügyvéd is célzott, tavaly decemberben történt. Ekkor jegyezték be a MECZ Zrt-t a megyeszékhely egyik legismertebb tüzépjének új gazdájaként. A MECZ háromfős igazgatóságának egyik tagja ismert debreceni: Tőzsér Dániel, a DVSC nemrég visszavonult labdarúgója, a klub jelenlegi sportigazgatója.

Természetesen megkerestük a TÜZÉPKER-t is, hogy vitatják-e a szóban forgó szerződés jogszerűségét, ha pedig nem, akkor mi az oka a teljesítés elmaradásának.

Ők az ügyvédjükön keresztül nem vitatták azt, hogy tavaly ősszel több tranzakciójuk is volt a Széles Trenddel, de aláhúzták: társaságuknak akkor más vezetői voltak, ráadásul a cég mindennapi ügyeiben eljáró  munkatárs munkaviszonyát 2021 elején megszüntették. A mostani konfliktus hátteréről azt írták,

a Széles Trend Kft-vel létrejött ügyletekkel összefüggően olyan problémák merültek fel, amelyek „esetleges bűncselekmény gyanúját is megalapozzák”. Ennek kivizsgálása még tart, az eredményétől függ – fogalmaznak –, hogy kénytelenek-e feljelentést tenni a „helyzet teljes körú, objektív értékelése érdekében”.

Az Ofra Hungary kritikájára – ami a kommunikációt illeti – úgy reagáltak, nem zárkóztak el az együttműködéstől, de türelmet kértek. Megjegyezték: a TÜZÉPKER Kft. pénzügyileg stabil, ugyanakkor több száz millió forintos kinnlevőségeik vannak, melyek kapcsán az igényérvényesítés folyamatos. Cégük évente több milliárd forintos forgalmat bonyolít – fűzték hozzá –, és a tulajdonosváltás során visszásságokba is botlottak. Fellépnek minden visszaéléssel szemben, de a jogos igények rendezését soha nem tagadják meg – hangsúlyozták azzal kiegészítve, hogy egyelőre nem kívánnak mást közölni az ügyben.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Havi 180 ezer forint albérleti támogatást kaphatnak a fiatalok
Havi 180 ezer forint albérleti támogatást kaphatnak a fiatalok
Az állam útjára indítja az Ifjúsági Garancia Plusz programot.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés