Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szövetségesek fordultak a balmazújvárosi polgármester ellen

| 2021. 01. 22. | 10:01:00
Azonnali hatállyal menesztették a helyi városüzemeltetés ügyvezetőjét.
Szövetségesek fordultak a balmazújvárosi polgármester ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erős évkezdet a balmazújvárosi közéletben: két, korábban vele szövetséges önkormányzati képviselő elhatárolódott Hegedüs Péter polgármestertől, akinek a helyi városüzemeltetési cég előbb „csak” visszahívott, majd azonnali hatállyal leváltott ügyvezetőjével is küzdenie kell.

A két képviselő lázadásának oka összefügg a városüzemeltetési cég ügyvezetőjének leváltásával, de más ügyeket is említenek, amikor azt írják, a „rendkívüli jogrend hatálya alatti polgármesteri döntések jelentős hányada helytelen”, ezért elhatárolódnak a november 10. utáni határozatoktól. Példaként citálják a Balmaz Kamilla Kft. felszámolásával kapcsolatos eljárási rendet, egy 72 lakásos lakópark ügyét és felügyelőbizottsági tagi választásokat is, hozzátéve, a „törvényesség határait feszegető, erkölcstelen, a város érdekeivel szembemenő eljárásokat tapasztaltak”. A vázlatos felsorolásnál azonban nem mennek tovább, egyáltalán nem szolgálnak részletekkel a súlyos jelzők alátámasztására.

Ferenczi Mária néhány nappal korábban már jelét adta nemtetszésének: január 15-én a honlapján „A kettészakított Balmazújváros” címmel hosszabb írást tett közzé. Szerinte 

  • az önkormányzat megmenthette volna a Balmaz Kamilla hotelt, a Múzeum kávéházat és a fürdőt, de nem tette;
  • a polgármester szócsőként használja a helyi médiát;
  • „barátok, ismerősök, haverok véleménye, gondolatai képezik a városvezetés alapját”; 
  • nincsenek megoldások, csak botrányok és gondok.

A nagy ütést a végére hagyja, amikor azt írja, a

„mostani városvezetéshez képest a Fidesz üdvhadsereg, a tatárjárás meg építőtábor”.

A két képviselő nyilatkozata

Menesztésből háborúskodás 

A jelenlegi felhorgadás közvetlen kiváltója – úgy tűnik – a helyi városüzemeltetési cég, a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjének – a polgármester által január 15-én közölt – eredetileg e hónap végével történő visszahívása. A lépést Hegedüs Péter az erről szóló előterjesztésben profiltisztítással indokolta. Nevezetesen átalakítják az önkormányzat turisztikai ingatlanhasznosítását, mely keretében a Kamilla Gyógyfürdő üzemeltetője a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft. lesz. Erre a feladatkörre pedig a polgármester mást kíván megnyerni, így a 2019-ben megbízott Varga Lászlót Kalmár Zoltán váltaná, aki korábban – 10 éven át – ellátta már ezt a munkát.

Varga visszahívása azonban olyan indulatokat gerjesztett, amire a városvezetés talán nem számított. Egyrészt Ferenczi Máriáék a zászlajukra tűzték az ügyet (ez vezeti a nemtetsző dolgok listáját). Másrészt január 18-án a cég dolgozói jelentkeztek nyílt levéllel, amelyben Vargát méltatva („ambiciózus”, „emberséges”, „nem bábu” stb.), Kalmárt kritizálva követelnek párbeszédet a jelenlegi vezető elmozdítása helyett. Erre rátettek egy lapáttal azzal, hogy helyi aláírásgyűjtést is indítottak a témában. 

Továbbá – ami viszont teljeséggel nonszensz és az ügy politikamentességét is megkérdőjelezi – a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft. közösségi oldalának a nevét megváltoztatták: a lap

„Balmazújváros megmentéséért” címen él tovább,

és ott posztolják, amit erről a konfliktusról fontosnak tartanak elmondani. Így például azt, hogy Varga László a napokban általános adatvédelmi problémákra hivatkozva megakadályozta a polgármester megbízottját abban, hogy ellenőrizze a cégnél a ki- és belépő jármű- és adatforgalmat. Erre az incidensre reagált oly módon Hegedüs Péter január 19-én, hogy Vargát a január 2021. január 31-i visszahívás helyett azonnal hatállyal felmentette, teljes körű kivizsgálást indítva az ügyben. A polgármester előtte egy nappal – érzékelve, hogy Varga menesztését bövebben is illene megindokolni a nyilvánosság számára, ha erre egyébként a jogszabályok nem is kötelezik – bővebben belement a döntése okaiba a Facebookon.

Mint mondta,Varga a szakmai munkáját elvégezte, de szerinte egy önkormányzat sikeres működése csapatmunka, és kialakult az a meggyőződése, hogy ebben a csapatjátékban az ügyvezető nem akar részt venni. Korábban többször tanúk előtt kijelentette, hogy a csődtömeg fürdőt nem veszi át üzemeltetésre, inkább feláll, miközben tudta, hogy a fürdőkomplexum a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft. tulajdonosa. Megtagadta a Balmaz Kamilla Kft. ügyvezetője által személyesen vitt, üzemeltetési szerződést felmondó levél átvételét, akadályozva a másfél milliárdos vagyon visszakerülését a tulajdonoshoz – taglalta Hegedüs.

[Beillesztett cikk: Bezárt a bölcsőde, fizetésképtelen a fürdős cég Balmazújvárosban]

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
A politikus szerint nincs idő várni 2026-ig.
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be a háborúba - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.