Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Perrel menekülne előre Balmazújváros

| 2020. 10. 09. | 15:52:00
Ketyeg az óra: 500 millió forintot kell visszafizetni az előző vezetés alatt megfeneklett, és azóta is befejezetlen uszodaberuházás miatt.
Perrel menekülne előre Balmazújváros
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mulasztási pert kezdeményezett Balmazújváros önkormányzata a Magyar Államkincstárral szemben, mert a helyi képviselő-testület szerint az állami szerv jogsértően követelt vissza 498,5 millió forintot és annak ügyeleti kamatait a meghiúsult tanuszoda-beruházás miatt.

A bonyolult helyzet sarkalatos pontja, hogy az önkormányzatnak a támogatást nyújtó Belügyminisztériummal is vitája van abban, hogy míg a tárca a teljes összeget visszaköveteli, addig az önkormányzat álláspontja alapján csak a fel nem használt összeg kérhető vissza (202 millió forint). A jelzett mulasztási per tárgya viszont az, hogy az államkincstár helyi szerve nem tájékoztatta az önkormányzatot jogszerűen sem a visszafizetési kötelezettség teljesítése során megjelölendő számlaszámról, sem az ügyleti kamat pontos mértékéről. Ily módon a város nem is teljesíthette a kötelezettséget, tovább mint az önkormányzat részéről hangsúlyozzák, a jogorvoslati jogától is elesett. 

Ide tartozik, hogy a mintegy félmilliárdos visszafizetési kötelezettség halasztását december 6-ig engedélyezte a Magyar Államkincstár.

A helyi uszodaberuházásra még 2015-ben nyert 498 milliós vissza nem térítendő állami támogatást az önkormányzat. A létesítményt 2017 végéig kellett volna átadni, azonban az építkezést az előző városvezetés a határidő előtt két nappal felfüggesztette. A 2018 augusztusában polgármesterré választott Hegedüs Péter többször beszámolt arról, hogy bár az önkormányzatnál korábban az uszoda 56 százalékos készültségi fokáról tájékoztattak az utolsó fizetett számla kapcsán, a független szakértői jelentés csak 43,6 százalékos készültséget állapított meg. Azt is súlyos kivitelezési hibákkal együtt, így például kihagyták az uszoda alól a komplett vízzáró teknőszigetelést. Lényegében a jelenlegi helyzethez képest nagyjából éppen annyi (mintegy 500 millió forint) pénz kellene a befejezéshez, mint amennyit a Belügyminisztérium visszakér a várostól.

Míg a helyi ellenzék (a Fidesz-KDNP) azt veti Hegedüs szemére, hogy a vezetése alatt tapodtat sem mozdult a megvalósulás felé a projekt, a polgármester folyamatosan arra emlékeztet, hogy a visszás helyzet az előző vezetés műve.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.