Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Képzéseket indít Hajdúnánáson a Debreceni Egyetem

| 2020. 09. 20. | 12:41:00
Erősödik a város stratégiai szerepe.
Képzéseket indít Hajdúnánáson a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kihelyezett akkreditált képzéseket indít az agrár-, a gazdaság- és a műszaki tudományok területén a Debreceni Egyetem Hajdúnánáson. Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor polgármester a hajdúvárosban.

Az oktatás mellett a kutatás-fejlesztésre is kiterjed az együttműködési megállapodás, melyet szeptember 18-án kötött a Debreceni Egyetem Hajdúnánás önkormányzatával. Szilvássy Zoltán rektor az aláírás kapcsán kifejtette, hogy az együttműködéssel a Debreceni Egyetem és a hajdúváros közös K+F-tevékenységet vállal a mezőgazdaság- és agrártudományok, a turizmus és vendéglátás, valamint a műszaki tudományok területén.

– Olyan helyen lehet építkezni, ami stratégiailag is fontos. Amíg nincs védőoltás, a legalapvetőbb dolga az országnak, hogy ellássa magát. A Debreceni Egyetemnek mint oktató intézménynek nemcsak a képzés a kötelessége, hanem az is, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szempontjából meghatározóak, és ebben kulcspartner Hajdúnánás. A társadalmi igények áItal meghatározott rövid ciklusú, célzott képzésekről van szó, melyeknek egyik legfontosabb területe a zárttéri precíziós mezőgazdasági termelés megvalósítása – ismertette Szilvássy Zoltán.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere közölte: az együttműködés révén az agrártudomány, a regionális gazdasági, turisztikai és humán erőforrásokkal kapcsolatos területeken is előrébb léphet a település. A mostani együttműködés a helyi mezőgazdaság fejlesztése miatt is jelentős fejezet a város történetében.

– Öt éve irtunk alá először az egyetemmel megállapodást, ami nem egy formális kezdeményezés volt, hanem sikerült komoly tartalommal megtölteni. Nem elég csak azt hangsúlyozni, hogy több százéves kapcsolatrendszere van a két közösségnek, de ezt egy ambiciózus együttműködésben sikerül megerősíteni. A mezőgazdaságban nagy kihívás a szakemberutánpótlás biztosítása, ebben az egyetem jelenléte nagyon sok lehetőséget kínál – mondta el a polgármester.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy az intézmény olyan képzéseket és tudást visz Hajdúnánásra, amivel a város erősítheti regionális szerepét.

– A képzések pontos meghatározása hamarosan megtörténik. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Műszaki Kar a leginkább érintett, ugyanis az egyetem a Tungsram-csoporttal egy olyan zárttechnológiájú növénytermesztési telepet akar létrehozni, ahol 365 napon keresztül lehetőség nyílna a gazdálkodásra, az üzem mellé egy képzőközpontot is kialakítanánk. A leendő MotoGP-pálya kapcsán pedig szükség lesz olyan műszaki tudásra, szakemberekre, akik révén rengeteg kutatási-fejlesztési, tesztelési tevékenységet lehet elvégezni. Mindez magával vonzza majd a turizmus-vendéglátás területén felmerülő igényeket is – fejtette ki a kancellár.

Az eseményen részt vett Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere is, aki arról beszélt, hogy az öt éve indult folyamatnak mérföldköve a mostani megállapodás. Hozzátette: az, hogy felsőfokú oktatás is lesz Hajdúnánáson, tovább erősíti azt az iskolaváros szerepet, amit már több mint háromszáz éve betölt a település.

Tiba István országgyűlési képviselő megjegyezte, most már két olyan város van a választókerületben, ahol elérhető a felsőfokú oktatás. Úgy véli, ez vonzerőt jelent az itt élőknek és az ide érkezők számára is, egy olyan település lesz Hajdúnánásból, ahol érdemes élni, és ahonnan nem elmenni, hanem ahova jönni akarnak a fiatalok.

A tervek szerint az egyetem és Hajdúnánás közös pályázati tevékenységet is folytat majd, szakmai konferenciákat szerveznek, együttműködnek a lakosság egészségügyi állapotának felmérésében, tanácsadásban, valamint a felsőoktatási szakképzés, a tömeg- és versenysport, illetve a sporttudományok terén is.

Hajdúnánáson nagyon népszerűnek számít a Debreceni Egyetem, a városból jelenleg mintegy 300, az elmúlt tíz évben pedig több mint ezer hallgatója volt az intézménynek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagy munkára készülnek Konyáron
Nagy munkára készülnek Konyáron
Hat utcában is felújítanák a belvízelvezető hálózatot.
Hirdetés
Hirdetés
Apa és fia árulta a drogot Hajdúszováton
Apa és fia árulta a drogot Hajdúszováton
A hajdúszoboszlói rendőrök lecsaptak rájuk.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!