Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örökös pásztort választottak Virágoskúton

| 2020. 08. 10. | 10:24:00
Szinte állandó résztvevője és szereplője volt kiváló csikóshátasaival a Hortobágyi Lovasnapoknak.
Örökös pásztort választottak Virágoskúton
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szilágyi János csikóst választották az örökös pásztorok asztaltársaságába augusztus 8-án, Balmazújváros-Virágoskúton, a Biocsárdában. Szilágyi János 1951. április 10-én született Balmazújvároson, Nagy Eszter és Szilágyi Bálint hetedik gyermekeként. Az általános iskola elvégzése után az Állami Gazdasághoz került, majd nyolc évig Vókonyán szolgált a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság ménesénél. Rövid ideig Hortobágyon csődörcsikókat tanított be, majd ismét csikós volt Vókonyán, a sokak által ismert Sáfrány Gergellyel.

1980-ban a Vöröscsillag TSZ dolgozója lett, Darassán 12 évig csikósként szolgált. Ott kollégája volt a jelenleg is örökös pásztor Szilvási János, valamint T. Kiss János és Kiss Lajos csikós, valamint az akkor még fiatal Bordás János. A termelőszövetkezet megszűnését követően újból visszakerült Hortobágyra, az Epona Kft. anyaménesénél évekig csikóskodott. Pályafutását Szálkahalmon, 1998-ban csikósként fejezte be. Azóta nyugdíjasként éli napjait. Szilágyi János csikósként, hosszú évtizedeken keresztül, szinte állandó résztvevője és szereplője volt kiváló csikóshátasaival a Hortobágyi Lovasnapoknak.

A „Hortobágy Örökös Pásztora” címet 2007-ben alapították: az örökös pásztorok asztalánál tizenketten ülnek. A címet az viselheti, aki méltón őrizte, ápolta, megtartotta, továbbadta ezen ősi foglalkozás hagyományait. Aki a dalokat, a pásztorművészetet, az ősi állatfajtákat és a pusztát megőrizte. Ha valaki az égi legelők pásztora lesz, a megüresedett helyre a jelöltek közül az örökös pásztorok választanak utódot. A „Hortobágy Örökös Pásztora” cím büszke birtokosa példája lehet a felnövekvő nemzedékeknek!

Örökös pásztorok

Hortobágy Örökös Pásztorai: Árvai Sándor juhász (Lénárddaróc), Béres Mihályné Márki Piroska (Karcag), id. Garai János csikós (Hortobágy), id. Garai Lajos csikós (Hortobágy), Kordás János csikós (Balmazújváros), Molnár Imre gulyás (Hortobágy), Németi János juhász (Balmazújváros), Oláh István juhász (Hajdúböszörmény), Szilágyi János csikós (Balmazújváros), Szilvási János csikós (Balmazújváros), Tóth Gyula juhász (Hajdúszoboszló), Tóth József juhász (Hortobágy).

Tiszteletbeli Örökös Pásztorok: Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó mester (Hajdúszoboszló), dr. Vajda Mária ny. főmuzeológus (Debrecen)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.