Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korrupcióval vádolnak egy hajdú-bihari kormánytisztviselőt

| 2020. 08. 28. | 21:40:00
Az Országos Atomenergia Hivatalban dolgozott.
Korrupcióval vádolnak egy hajdú-bihari kormánytisztviselőt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülést tart szeptember 4-én a Debreceni Törvényszék annak a négy vádlottnak az ügyében, akikkel szemben az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2016 áprilisától az Országos Atomenergia Hivatal Hajdú-Bihar megyei állományában kormánytisztviselőként dolgozott, mint nukleáris biztonsági és biztosítéki feladatkörrel rendelkező felügyelő, így hivatalos személynek minősült.

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén kizárólag az elsőrendű vádlotthoz tartoztak azon feladatok, mint az összetett ellenőrzések végzése a sugárvédelem, fizikai védelem, radioaktív anyagok nyilvántartása terén, illetve a nukleáris anyagok biztosítéki felügyelete hatósági területeken.

Az Országos Atomenergia Hivatal a munkavállalók és a lakosság sugárvédelme érdekében az atomenergia alkalmazóinak tevékenységét, az általuk alkalmazott radioaktív anyagok és berendezések állapotát rendszeresen ellenőrzi. Az elsőrendű vádlott időközi ellenőrzései kapcsán szerzett tudomást az engedélyköteles eljárások szükségességéről, amely során sugárvédelmi szakértő bevonása, megbízása kötelező. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott tisztában volt azzal, hogy a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak sugárvédelmi szakértői tevékenységet folytatnak, továbbá azzal, hogy az ellenőrzöttek irányába a szakértő kiválasztásában hatósági felügyelőként hatalmi befolyással rendelkezik. Ezen helyzetét kihasználva külön-külön megállapodott társaival, hogy hatósági eljárásai során őket ajánlja ki szakértőként. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak az ellenőrzöttek által kifizetett megbízási díjból különböző nagyságrendű összegeket visszajuttattak elsőrendű vádlott részére.

Valamennyi vádlottat a rendszeres haszonszerzés motiválta, tevékenységük jogtalan jellegével tisztában voltak.

Módszere szerint az elsőrendű vádlott a folyamatban lévő hatósági eljárásokban felhívta az ellenőrzöttek figyelmét az engedélyezési eljárás szükségességére és sugárvédelmi szakértőként a megállapodásban résztvevő társait ajánlotta. Egyes esetekben utalt az eljárás sikertelenségére vagy elhúzódásának lehetőségére is, ha nem az általa ajánlott sugárvédelmi szakértőket veszik igénybe az ellenőrzöttek. Az ügyészség szerint olyan is előfordult, hogy az ellenőrzöttek arról tájékoztatták az elsőrendű vádlottat, hogy egy másik sugárvédelmi szakértőt kívánnak megbízni. Ilyenkor elsőrendű vádlott azt a szakértőt becsmérelte, szakmai hozzáértését megkérdőjelezte, megbízása esetére pedig az engedély meg nem adását helyezte kilátásba. Több ellenőrzött az elsőrendű vádlott burkolt vagy nyilvánvaló fenyegetése hatására döntött arról, hogy, hogy az engedélyt megadása érdekében megbízza a vádlott által ajánlott szakértőket. Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta a sugárvédelmi ellenőrzéshez kapcsolódó hatósági eljárásokban betöltött megkerülhetetlen szerepét és azt, hogy a pozitív döntés tőle és a jóindulatától függ. Az ellenőrzöttek tisztában voltak a vádlott által is tudatosított kiszolgáltatott helyzetükkel és azzal, hogy a nőnek döntő szerepe van abban, hogy a hatósági engedélyes gépeik, mint például a fogorvosi és orvosi röntgen, csomagvizsgáló, élelmiszervizsgáló gép működtetése, munkájuk, így a megélhetésük is az elsőrendű vádlottól függ.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.