Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a 471-es főút Debrecent és Hajdúsámsont összekötő szakaszát

| 2020. 08. 25. | 12:40:00
A beruházás nettó 7,4 milliárd forintba került.
Átadták a 471-es főút Debrecent és Hajdúsámsont összekötő szakaszát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszer kétsávosra bővült a 471-es főút Debrecen és Hajdúsámson közötti szakasza. A 4,6 kilométeres részen új, jelzőlámpás csomópontokat alakítottak ki a Kelence, a Szikigyakor, valamint a Sámsonkert utcáknál – hangzott el az augusztus 25-i átadón. A korábban balesetveszélyesnek mondható szakaszon fizikailag elválasztott forgalmi sávokon érhetik el úti céljukat a közlekedők. A nettó 7,4 milliárdos projekt során három buszmegálló párt alakítottak ki, buszfordulót a Sámsonkert utcában, valamint 5,9 kilométer új szervizút és 830 méter új kerékpárút épült.

Antal Szabolcs

– Azt gondolom, hogy Hajdúsámson jövője, fejlődése szempontjából a legfontosabb és az egyik legmeghatározóbb beruházás átadóján vagyunk – fogalmazott Antal Szabolcs. Hajdúsámson polgármestere hozzátette, ez az út azt jelenti a helyieknek, mint a magzatnak a köldökzsinór.

Mint mondta, Debrecen és Hajdúsámson jó kapcsolati viszonyának megerősítését fogja szolgálni az út, és ennek köszönhetően jobban együtt tudnak működni a megyeszékhellyel.

Papp László

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a legbiztonságosabb és legkorszerűbb úton ma Hajdúsámsonból lehet megközelíteni a megyeszékhelyet. Kifejtette, "hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk" Kelet-Magyarország közlekedésfejlesztésében. – Az új városfejlesztési stratégia új dimenzióba lépteti a várost, és meggyőződésem szerint a fejlesztésnek köszönhetően az agglomerációt is – jelentette ki Papp László. Mint mondta, biztos abban, hogy a 471-es főút katalizálni fogja azt a gazdaságfejlesztési folymatot, ami Debrecenben az elmúlt években tapasztalható volt, és valóban munkahelyeket, kulturáltabb közlekedési lehetőségeket hoz létre a város keleti oldalán. – A 471-es főút Debrecent Kelet-Magyarországgal köti össze. Sokszor tesznek különbséget az ország keleti és nyugati része között, de azt hiszem, ez a fejlesztés igazán európai színvonalú és minden tekintetben kiszolgálja a régió érdekeit – hangsúlyozta a polgármester.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, folyamatosan fejleszteni kell a közúthálózatot azért, hogy Magyarország vonzerejét beruházás-ösztönzés szempontjából növelhessék.

Kiemelte, 2010 óta 21 helyet javított az ország abban a világrangsorban, melyet a világbank állított össze logisztikai szempontból. Idén 214 útfelújítási, útépítési projekt zajlik 642 kilométeren, 2024-ig pedig közúti és vasúthálózati fejlesztésre 5 ezer milliárd forintot fordít a kormány. Fontos célként tűzte ki, hogy a megyei jogú városok, a nagyvárosok, a kiemelt gazdasági területek, a nagy forgalmú ipari parkok becsatlakozzanak a gyorsforgalmi úthálózatba négysávos utakkal. Emellett cél az is, hogy az autópályák és a gyorsforgalmi utak elérjék az országhatárt, és hogy az ország bármely településéről fél órányi vezetés után el lehessen érni egy gyorsforgalmi utat.

– Ma tovább javult Debrecen és a térség közlekedési helyzete és a város logisztikai pozíciója. Ez az út biztosítja a gyors beérkezést Debrecenbe a hajdúsámsoniaknak, a nyíradonyiaknak, valamint a környéken élőknek. De ez még csak az elvégzett munka fele, hiszen a hajdúsámsoniaknak nem az a vágya, hogy gyorsan beérjenek a dugóba, hanem az, hogy gyorsan beérjenek Debrecenbe – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, a bevezető út folytatásaként a belső debreceni szakaszt is fel kell újítani, kétszer kétsávossá kell tenni azért, hogy a most átadott beruházás valóban elérje célját. Ennek érdekében a NIF Zrt. elkészítette a terveket, illetve azok módosítását, a város új stratégiájába illeszkedően pedig az útfelújítás következő fázisát is meg fogják valósítása – tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, Debrecen az ország keleti részének központja, éppen ezért a logisztikai, közlekedési helyzetének javítása kiemelt kormányzati feladat kell, hogy legyen.

Hozzátette, a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökségnél jelenleg 21 olyan beruházásról tárgyalnak, amelynek egyik lehetséges helye éppen Debrecen. A cívisvárosban lévő vállalatok 25 beruházási szándékot jelentettek be, melyet a koronavírus miatti nehéz helyzetben hajtanak végre. A beruházások összesen 12 milliárd forintnyi értéket képviselnek, megmentenek 2900 munkahelyet, és ehhez a kormány 6 milliárd forintos támogatást ad – fogalmazott.

Pántya József

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, a szakasz kivitelezési munkálatai 2018 szeptemberében kezdődtek; a beruházás során 22 ezer köbméter aszfaltot használtak fel, és mintegy 2700 négyzetméternyi zajvédelmi fal létesült. Emellett 300 fát ültettek, 10 ezer cserjét és mintegy 120 ezer négyzetméternyi felületen füvesítettek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.