Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-bihari sportolókat támogat a MOL Alapítvány

| 2020. 06. 17. | 13:06:00
A koronavírus-járvány miatt felére esett vissza a beadott pályázatok száma.
Hajdú-bihari sportolókat támogat a MOL Alapítvány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Hajdú-Bihar megyéből Battai Sugár Katinka, Fekete Gergő, Kígyós Keán Gábor és Tomka Ézer nyerte el a támogatást. A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez.

A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány – köztük három páros versenyzőt –, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével.

A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37 százaléka budapesti, 63 százaléka vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel. A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50 százalékkal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.

A Hajdú-Bihar megyei nyertesek:

Battai Sugár Katinka 17 éves kardvívó, aki Dávid Lászlóval, a MOL Mester-M oklevéllel elismert edzővel készül. Még saját korosztályában versenyez, de már meghívást kapott a felnőtt válogatottba is. Jelenleg a Felnőtt Magyar Női Kard rangsorban az előkelő negyedik helyet foglalja el. 2020-ban csapatban megnyerték a Kadet EB-t, a Junior EB-t. A támogatásból a válogatott edzések utazási költségét szeretné finanszírozni.

Fekete Gergő vízilabdázó, a DVSE tagja, edzője Miroslav Bajin, MOL Mester-M oklevéllel elismert. Kilencéves kora óta vízilabdázik a DVSE-nél. Tizenkét éves kora óta korosztályos válogatott, a legjobb utánpótlás korú játékosnak járó Szalay Iván díj birtokosa. A válogatott tagjaként VB bronzérmes, EB harmadik lett. 2018-ban a serdülő bajnokságban gólkirályi címet kapott és ő lett az MVP. Idén ő lett Hajdú-Bihar megye legnépszerűbb utánpótlás sportolója is, összesen ötször nyerte el az Év játékosa díjat. A támogatásból prevenciós eszközöket szeretne vásárolni.

Kígyós Keán Gábor 15 éves, U17es válogatott tollaslabdázó. Nyolcszoros magyar bajnok egyéniben és párosban, valamint 14 évesen 26. helyen áll az U17-es európai ranglistán. Nevét nemzetközi szinten jegyzik. A támogatásból sportfelszereléseket és sportruházati eszközöket szeretne vásárolni.

Tomka Ézer 11 éves, triatlonista. Óvodás kora óta rendszeresen sportol. 2017 óta folyamatosan ő a duatlon országos bajnok. 2018-ban megnyerte a korosztályos triatlon OB-t is, 2019-ben második lett mint „kicsi". A 2019-es országúti kerékpáros ranglistán a nála két évvel idősebbek mezőnyében az 5. helyen végzett. Sport mellett kitűnő tanuló, és zongorázni is tanul. Nyolc fiútestvér közül a hetedik. Szeretné megtalálni a végleges sportágát a 3-4, egyaránt eredményes jelenlegi közül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.