Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Segíts, anya, kórházi karanténba kell mennem!

| 2020. 03. 30. | 13:42:00
Ne féljen kérdezni, ha valamiben bizonytalan. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogászai elindították ingyenes Segélyvonal szolgáltatásukat.
Segíts, anya, kórházi karanténba kell mennem!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg kérdés felmerül a szülőben a kapcsolattartással, a karanténnal vagy a digitális oktatással összefüggően a koronavírus miatt meghozott intézkedések okán. Sokan nem tudják, kihez fordulhatnak tanácsért, hol kaphatnak pontos és jogszerű választ, ezért a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány elindította Segélyvonal szolgáltatását, ahol egy héten kétszer jogászok adnak felvilágosítást cseten keresztül. A csetelés minden esetben anonim formában működik, de a szakértők a leggyakoribb kérdéseket cikkek formájában is feldolgozzák.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a hazánkban élő gyermekek jogainak érvényesítése és támogatása. 2015-ben hozta létre Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, az UNICEF Magyar Bizottság korábbi gyermekjogi igazgatója.

Tanulás a digitális térben

A digitális oktatás új helyzet elé állította a tanárokat, a szülőket és a diákokat egyaránt. Ami most történik, az életmódváltás az oktatásban részt vevő mindhárom szereplőnek.Magyarországon a szülők 27 százaléka semmilyen módon nem informálódik a biztonságos internethasználatról, ezzel szemben a gyerekek 82 százaléka a szüleitől várna információt a témában. A gyerekek személyes adatainak védelme kiemelten fontos, hiszen ők kevésbé lehetnek tisztában a személyes adatok kezelésével járó kockázatokkal, következményekkel. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint is érthető, ha az elmúlt időszakban jelentkező, tömegesen leküzdendő kihívások során ez nem merült fel elsődleges szempontként, hosszabb távon azonban kiemelten fontos lenne a gyerekek online védelme szempontjából is jó platformokat választani: az online térben való jelenlét, még ha oktatási célokkal történik is, a gyerek online személyiségének és digitális lábnyomának része lesz.

Az Oktatási Hivatal azt javasolja az iskoláknak, motiválják a tanulókat rendszeres beszámoltatással – és főleg az önértékelés, önellenőrzés érdekében – online feladatokkal. Emellett természetesen a tanulási folyamat nyomon követésére számos lehetőség áll rendelkezésre, amelyek széleskörű alkalmazása és értékelése egyaránt fontos.

Az értékelés módszerei szerint lehet élő (valós idejű) vagy időben késleltetett beszámoltatás – amelyek támogathatják a gyakorlást és a számonkérést is –, illetve lehet folyamatba ágyazott értékelés.

Az élő beszámoltatás megvalósítható videókonferencia, telefon, csevegőprogramok, telefonos alkalmazások, valamint az Office365 csomag szoftvereinek használatával is. Az időben késleltetett távoli beszámoltatást segíthetik a fórumok, a megosztott dokumentumok, táblázatok, az online kérdőívek, a különféle tesztek. A pedagógus kérhet a tanulótól házi dolgozatot, prezentációt, multimédiás (pl.: fotó, videó, montázs, kollázs) beadandó feladatokat, vagy blogbejegyzést, wiki készítését. Az online tesztek időzíthetők, személyre szabhatók, kiadhatók egyénnek, kisebb vagy teljes csoportoknak, megvalósítható velük a differenciálás. Lehetőség van arra, hogy teszteket valós időben oldjon meg a csoport, de arra is, hogy egyes kérdéseknek utánanézzenek, hozzákeressenek információkat. Készíthetnek a pedagógusok maguk is teszteket, de alkalmasak lehetnek a munkára kész tesztek vagy akár egy-egy kvízjáték is. Az online tesztek kiválthatók e-mailben kiküldött kérdőívvel is, ebben az esetben a tanulók is e-mailben küldhetik be a válaszaikat, az ellenőrzés a pedagógus feladata. Lehetőség kínálkozik arra is, hogy a tanuló offline oldjon meg feladatot, például készítsen kézzel egy posztert, táblázatot, kreatív, illetve művészi alkotást, és annak digitális változatát (fényképét, hang- vagy videófelvételét) küldje be vagy töltse fel egy előre megadott tárhelyre vagy felületre.

Ügyelni kell arra, hogy a tanulás során a magán információk a digitális oktatás során nem váljanak mások által megismerhetővé.

Hogyan lesz biztonságos a gyerek digitális lábnyoma?

A digitális oktatáshoz az Oktatási Hivatal azt javasolja, mindenki hozzon létre új e-mail fiókot. Senki ne tegye közzé a közösségi oldalakon, hogy egyedül, felügyelet nélkül kiskorúak, fiatalok vannak otthon. Ha a tanulásra használt eszközön van kamera, azt úgy kell elhelyezni, hogy az otthoni környezetből a lehető legkevesebb legyen látható. Ha a pedagógus részére le kell fényképezni a feladat megoldását, a fénykép a minimális megkövetelt adattartalmat biztosítsa, azaz a képen ne szerepeljen más, csak a megoldás. Mint írják, ezekkel a biztonság növelése mellett csökkenthető a hálózaton átvitt adatmennyiség is.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi Központja az offline beszámoltatás kapcsán állásfoglalást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy a szülőknek pontos tájékoztatást tudjanak nyújtani annak kapcsán, hogy

  • hogyan biztosítható a gyerek személyes adatainak (különös tekintettel képmása) védelme az offline beszámoltatással? Milyen szabályok vonatkoznak ebben a helyzetben a személyes adatok védelmére, ezeknek az adatoknak a tárolására, mások számára hozzáférhetővé tételére, törlésére és mindezek időtartamára?
  • lehet-e hátrányos következménye a gyerek iskolai teljesítményének értékelhetősége szempontjából annak, ha a gyerek vagy törvényes képviselője megtagadja a hozzájárulását az iskola/pedagógus azon kéréséhez, hogy a gyerek videófelvételt küldjön magáról a pedagógusnak?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közzétette a március 26-án kelt válaszlevelet, melyben az olvasható, hogy az intézményeknek és a pedagógusoknak oktató-nevelő tevékenységük ellátása során – ahogy eddig is – továbbra is tekintettel kell lenniük az adatvédelemmel, a személyi adatok védelmével kapcsolatos előírásokra és szempontokra.

Az elvált szülők jogai nem változtak

A március 28-án életbe lépett kijárási korlátozás szerint alapos indoknak számít a lakóhely elhagyására a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása, így a kapcsolattartásokat főszabály szerint ez a most bevezetett korlátozás nem érinti. A gyerekek ugyanúgy mehetnek kapcsolattartásra, és onnan vissza a lakóhelyükre. A kapcsolattartásnak biztonságosnak kell lennie, így ha csak tömegközlekedéssel oldható meg a gyerek utaztatása, akkor be kell tartani az előírt 1,5 méteres távolságot a többi utastól (ide nem értve a gyereket kísérő, vele egy háztartásban élő szülőt), valamint a kapcsolattartás idején is be kell tartani a járványügyi szabályokat és előírásokat. Ha a gyermek utazása biztonsággal nem megoldható, vagy ha a gyermek tartós betegsége, egészségügyi állapota, vagy más ok miatt indokolt, hogy a gyermek önkéntes házi karanténban legyen, vagy ha a különélő szülőnél bármilyen ok miatt a kapcsolattartás a gyermek egészségét veszélyezteti, akkor a jogi szakértő azt tanácsolja, a szülők együttműködve, folyamatos kommunikáció mellett a kapcsolattartási alkalmat a veszélyhelyzet után pótolják, az elmaradt alkalomtól számított hat hónapon belül. Addig pedig éljenek a nem személyes kapcsolattartás lehetőségével, azt biztosítsák a gyereknek. Ha a különélő szülő úgy ítéli meg, hogy a kapcsolattartást indokolatlanul nem engedi a szülőtársa, akkor az elmaradt kapcsolattartási alkalomtól számított 30 napon belül a bíróságon eljárást indíthat a kapcsolattartás végrehajtása iránt. Jelenleg ítélkezési szünet van a bíróságokon, és a végrehajtás iránti eljárásban is főszabály szerint a pótlás a cél. Tehát a jogászok arra kérik a szülőket, elsősorban ne jogi megoldásokat keressenek. Minden lehetséges helyzetben a közös megoldásra, egyezségre, és a gyerek érdekeinek szem előtt tartására törekedjenek.

Karantén idején kinél legyen a gyerek?

Mi történik akkor, ha a gyermek kórházi karanténba kerül? A szülő mehet-e vele? Végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója?
A március 11-én közzétett rendelkezések értelmében a szülői felügyeleti jogokat a kihirdetett vészhelyzet semmilyen módon nem korlátozza. Ennek megfelelően a gyerek egészségügyi ellátása idején a szülő jelen lehet, és az orvosi beavatkozásokhoz (életmentés, súlyos helyzetek kivételével) kell a szülő előzetes hozzájárulása. Alkotmányba foglalt alapjogok esetén bármilyen korlátozás csak az "arányosság és szükségesség" figyelembevételével lehetséges. A jogászok arra számítanak, hogy a gyerekek jogait, védelmét és biztonságát érintő esetleges változások is ezt veszik majd alapul, nem okoznak majd szükségtelen korlátozást.

Amennyiben a jövőben új szabályok lépnének életbe, és az nem tér ki a a szülői/törvényes képviselői jogok korlátozására, akkor minden jog ugyanúgy megilleti a szülőket, mint korábban.

Ha a gyerek karanténba kerül, gyermekjogi szempontból azt javasolják, ha van rá mód, a karantén ideje alatt biztosítsanak az elrendelt alkalmakon kívül digitális kapcsolattartási lehetőséget is a gyermek és a különélő szülő találkozására. A szülők egyeztessenek előre arról, hogy ha a kapcsolattartás idején kerül sor a karantén elrendelésére, esetleg egy város vagy terület lezárására, akkor milyen lépéseket fognak követni. A szülők beszéljenek a gyerekkel, kérjék ki a véleményét, azt a gyerek életkorának és belátásának képességének megfelelően vegyék figyelembe. Közös szülői felügyelet esetén, ha a szülők 50-50 százalékban gondoskodnak a gyerekről, akkor tisztázzák, karantén/lezárás esetén melyik szülőnél van a gyerek és maradjon is ott. Kizárólagos szülői felügyelet esetén, és 14 éven aluli gyermeknél mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermek visszakerülhessen ahhoz a szülőhöz, akivel lakik (ez egyébként az ÁNTSZ értelmezése szerint lezárás esetén is megoldható lesz).

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!