Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy Lajos: Nem akartuk élezni a feszültséget, de titkolózni sem

| 2020. 03. 17. | 10:03:00
Hozzávetőleg ezren keresték a nyírábrányi polgármestert a koronavírusos beteg bejelentése után.
Nagy Lajos: Nem akartuk élezni a feszültséget, de titkolózni sem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli értekezletet hívtak össze a nemzeti ünnep napján a majdnem 4 ezres Nyírábrányban egy koronavírus-fertőzött miatt., erről a Cívishír is írt. Bár a kormányzati tájékoztatás már nem terjed ki arra, hogy a fertőzötteket összekössék településekkel, Nagy Lajos polgármester (független) a Facebookon beszámolt a helyieknek a történtekről. Ő maga – bár volt rajta nyomás – a betegről nem közölt többet a fertőzés tényénél, de tájékoztatott az ilyenkor szokásos járványügyi hatósági lépésekről és az önkormányzat intézkedéseiről.
Mi történt azóta? Ezért hívtuk fel március 16-án.

Cívishír: Mennyien állították meg, hívták fel vasárnap óta? Nem harapták át a torkát, hogy nem adtak ki adatokat  a fertőzött betegről?
Nagy Lajos: Facebookon, telefonon és személyesen szerintem ezren is megkerestek. A közösségi médiában tett felhívásomat több mint négyszázan megosztották, a kommentekre alig győztünk válaszolni. Hangoskodók, elégedetlenkedők mindig lesznek, miközben nekem a közösség érdekeit kell szem előtt tartanom. Polgármesternek lenni nagy felelősség, ezért a reakciókat is helyén kell kezelni. A nagy többség azért keresett, mert a véleményemet akarta megismerni.

A személyiségi és betegjogokon túl mi szólt amellett, hogy ne engedjenek a nyomásnak?
Nagy Lajos: Másként csapódik le ez egy ilyen faluban, mint nagyvárosban. Itt az emberek személyesen ismerik egymást, könnyebben alakulnak ki tévképzetek, túlzó reakciók, nem akartuk élezni feszültséget, viszont azt sem szerettük volna, ha túl könnyedén, félvállról veszik az emberek a vírus megjelenését. Azt is szerettük volna elkerülni, hogy lerohanják a háziorvosokat alaptalan félelmekkel. Ezzel együtt nyilván sokan tudják már, hogy kiről van szó. A faluban gyorsan terjed minden, titkolózni nem szabad.

A véleményére visszatérve, hogy mit tart realitásnak?
Nagy Lajos: Nem tudhatjuk, hogy mi fog történni, de ha megfontoltan, józanul viszonyulunk a helyzethez, ha betartjuk az előírásokat, akkor reményeim szerint nem lesz annyira súlyos a járvány. Polgármesterként esküt tettem, hogy legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, ebben a vészhelyzetben mindennap a problémák enyhítésén dolgozunk.  Nem láthatunk előre mindent, de a nehézségek nagyobb összpontosításra sarkallnak. 1993 óta élek Nyírábrányban, szinte mindenkit ismerek, így közvetlen a kapcsolatom a lakossággal, mely megkönnyíti a munkát is.

[Beillesztett cikk: Nyírábrányi koronavírus-fertőzött került kórházba]

Számos intézkedést bevezettek, mi jelenti a legkomolyabb problémát?
Nagy Lajos: Március 15-én értesített a járványügyi hatóság a betegről, ezért még délelőtt rendkívüli megbeszélést tartottunk a képviselő-testületi tagok, intézményvezetők, a körzeti háziorvosok  és a polgárőrség bevonásával. A jegyzővel addigra megterveztük a lényeges intézkedéseket, majd a megvitatásuk után közzétettük a nyilvános oldalakon. Korábban határőrként dolgoztam, s mint a fegyveres testületeknél szokás, időről-időre részt vettünk váratlan helyzetek, események  szituációs gyakorlatán. Ez a tapasztalat az élet által generált eseményeknél, mint például most is, jól jött. Az adott helyzethez érdemes alkalmazkodni, kerülve mind a túlzott vehemenciát, mind az indokolatlan közönyt. Ennek az arany középútnak a megtalálása az információmegosztásra is igaz: ne legyen túl kevés, de túl sok sem.
A legtöbb feladat a napi egyszeri melegétkeztetés biztosításával van, ennek a kivitelével, kiosztásával. Az iskolai-óvodai étkeztetésre a gyerekek 35 százaléka igényt tart, amivel nincs probléma, csak a rendelkezésre álló erőforrást kell jól kihasználni. Az óvodában és iskolában az ételt  11 és 12 óra között az alsósok, 12 és 13 között a felsősök számára osztjuk ki, ügyelve arra, hogy ne alakuljon ki csoportosulás, míg öt utcában házhoz szállítással oldjuk meg az ebéd kihordását. Az első nap rendőrök segítették a munkánkat, minden rendben ment. Nyírábrányban a bölcsőde és az óvoda már zárva tart, ezzel is csökkentve a vírusos fertőzés kialakulásának lehetőségét.

[Beillesztett cikk: A debreceni orvoscsapat vezetője kiterjedt fertőzésre készül]

Milyen aggodalmakat osztanak meg önnel a legtöbbször?
Nagy Lajos: A gyermekétkeztetés miatt sokan érdeklődtek, erre az előbb válaszoltam. Az idősebbek kapcsán is jönnek kérdések, hogyan valósul meg az ellátásuk. Azt kértük, hogy akinek ilyen hozzátartozója, szomszédja van, maga is segítsen ebben például bevásárlással. Községünkben működik az idősek szociális gondozása, de ha olyan idős ember van, akinek a gyógyszerkiváltását, bevásárlását meg kell oldani, abban segít az önkormányzat.  Az egyedül élők és segítségre szorulók a polgármesteri hivatal telefonszámán is kereshetnek bennünket.

Mennyire érzékelik a nyírábrányiak a járványhelyzet súlyát?
Nagy Lajos: Mindenkiben tapasztalható feszültség, mert nem találkoztunk ilyen helyzettel.  Az emberek a mindennapi tevékenységüket folytatják, változásként tapasztalható, hogy többen maszkban járnak vagy az, hogy a patikába nem lehet egyszerre többeknek bemennie. A polgármesteri hivatalban kifüggesztettük az ügyfélfogadást, csak rendkívüli esetben lehetséges a személyes kontaktus. A lakosok többsége megértette a helyzet komolyságát, fegyelmezetten betartják a kéréseket. Ezzel együtt minden ember eltérő vérmérséklettel éli meg az adott  helyzetet. Az információ eljuttatásában segítségünkre volt a közösségi média. A Facebookot alapvetően szükséges rossznak tartom, lehet jól és rosszul is használni, az biztos, hogy polgármesterként most hatásos eszköz a kommunikációban. Elvégre a község apraja-nagyja használja. A Facebookon kívül március 16-án szórólapokat is eljuttattunk a lakosokhoz, odafigyelve azokra is, akiknek nincs internetes elérhetősége. Úgy gondolom, hogy mindent megtettünk, és meg fogunk tenni, hogy minimálisra csökkentsük községünkben a veszélyhelyzetet. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés