Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: továbbra sincs fertőzött Magyarországon

| 2020. 02. 29. | 16:44:00
Hajdúsámsonban védőfelszerelésben jelentek meg a mentők, de nincs ok aggódni.
Koronavírus: továbbra sincs fertőzött Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője február 29-i sajtótájékoztatóján. Láng-Bognár Kinga hozzátette: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett. Emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, de ajánlásában Magyarországot nem érintette. Az operatív törzs tanulmányozta a WHO ajánlásait, és nem tartja indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését, ugyanakkor nyomatékosítja az eddigieket.

Így a többi között azt kérik, mindenki mérlegelje a külföldre utazást. Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál, ha pedig fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe, figyeljék a tünetek jelentkezését és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak. Emellett kérik a higiéniai előírások betartását.

[Beillesztett cikk: Nem érkezett lázas ember a megszüntetésre ítélt milánói járattal]

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A mentők az eljárásrendnek megfelelően védőfelszerelésben mentek ki hozzájuk, de a kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy a hívók nem fertőzöttek. Azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiában közúti ellenőrzéseket rendeltek el a járvány miatt, Samu Attila kijelentette, Magyarországon nincs ilyen korlátozás, a határok nincsenek lezárva, és nincs egészségügyi zárlat sem. Ugyanakkor a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés. Az operatív törzs úgy döntött, létre kell hozni egy honlapot és egy Facebook-profilt a tájékoztatás érdekében, ezek fejlesztése folyamatban van és belátható időn belül elkészülnek. 

A védőmaszkokkal kapcsolatban a Belügyminisztérium sajtófőnöke felidézte, az operatív törzs úgy döntött: a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért február 28-án délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak. Megjegyezte: február 2-án jelentették be, hogy a büntetés-végrehajtás debreceni üzemében 25 ezres kapacitású gyártósort indítottak újra, ahol fogvatartottak állítanak elő szájmaszkokat. Elmondta, a gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a termékek, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál „brutális drágulást” tapasztalnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.