Fejlesztenék az óvodások digitális írástudását

unideb.hu

2020.02.13. 18:51

Fejlesztenék az óvodások digitális írástudását

Robotprogramozási kurzus is indulhat a Debreceni Egyetem karán.

A robotika és a robotprogramozás oktatását, illetve óvodapedagógiai célú felhasználásának fejlesztését támogatja az National Instruments február 13-án átadott két Lego robotika eszközkészlete, amelyet a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara kapott.

– A tervek szerint a kötelező képzések közé kerülhet a robotprogramozással kapcsolatos kurzus a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon – jelentette be az ünnepélyes eszközátadáson Pálfi Sándor, a DE GYGYK Gyermeknevelési Tanszékének vezetője.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a robotika eszköze pozitívan használható olyan kisgyermekeknél is, akik egyéni fejlesztésre szorulnak. Sőt vannak olyan óvodák, ahol már kifejezetten terápiás célzattal használják a pedagógusok ezt az eszközt – jelentette ki Pálfi Sándor.

Az együttműködés keretében kutatást indítanak, annak kiderítésére, hogy hogyan lehetne az óvodások digitális írástudását a Lego WeDO-val fejleszteni.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara és a National Instruments 2017-ben kezdte a közös munkát. Kidolgoztak egy olyan tematikát, amely a kora gyermekkori BA képzéshez igazítja a robotika, robotprogramozás oktatását.

Az óvodapedagógus-képzés része a most még csak választható három féléves kurzus, amely a visszajelzések alapján sikeres, félévente 20-25 hallgatója van. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara mintegy 15 óvodával dolgozik együtt, ahol a hallgatók valódi környezetben, a gyerekek között megfigyelhetik és kipróbálhatják a robotprogramozást.
HajdúböszörményNational Instrumentsrobotika

Szóljon hozzá!

Hirdetés