Hirdetés

Hirdetés

Handelsblatt: kérdések a debreceni BMW-gyár körül

civishir.hu

2019.05.13. 13:36

Handelsblatt: kérdések a debreceni BMW-gyár körül
A BMW-nek is volt már jobb időszaka (Fotó: Pixabay)

A német óriás érkezése nincs veszélyben, de vannak pénzügyi feszültségek.

Hirdetés

Hirdetés

A legnagyobb példányszámú német gazdasági-pénzügyi napilapot, a Handelsblattot idézve, azt írja a Portfolio.hu május 13-i cikkében, hogy a BMW-nél a háttérben intenzív tárgyalások folytak a debreceni üzem felépítésének jövőjéről. Az idei évben tervezett alapkőletétel ugyan nincs veszélyben, ám azon kívül „még semmi nem dőlt el”. Azóta ugyanis a cég két profit warningon (a profit kedvezőtlen időarányos alakulásáról szóló figyelmeztetés) van túl, valamint az értékesítések is esnek, és ezen fejlemények a tervek korrigálását is felvethetik – foglalható össze a cikk debreceni vonatkozású része.

Az iparterület fejlesztése a tervek szerint halad

– A német sajtóban megjelent híreket nem kívánjuk kommentálni. A Debrecen önkormányzatának beruházásában megvalósuló Északnyugati Gazdasági Övezet iparterületének fejlesztése az eredeti terveknek megfelelően, jó ütemben halad. A BMW Group mérnökei és projektvezetői, valamint az önkormányzat, az Információs és Technológiai Minisztérium és a HIPA (Nemzeti Befeketési Ügynökség) vezetői és munkatársai között folyamatos az egyeztetés a projekt megvalósításával kapcsolatban – közölte május 13-án kora este a debreceni önkormányzat. 

A Portfolio.hu azt írja, a Handelsblatt szerint Oliver Zipse termelési igazgató „továbbra is reményét fejezte ki a termelés bővítése iránt az alacsony költséggel bíró helyszínen”, míg Nicolas Peter pénzügyi igazgató egyértelműen utalt „a társaság feszült pénzügyi helyzetére és az egyre jobban kiépülő túlzott kapacitások veszélyére”. 

A BMW a hvg.hu-nak úgy reagált, nem kommentálnak médiaspekulációkat. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a magyarországi gyár további kapacitásbővülést hoz majd a globális gyártóhálózatukba, a kínai, mexikói és amerikai beruházásaik után tovább erősítik európai aktivitásukat, megtartva a globális termelési egyensúlyt.

A BMW Csoport igazgatótanácsának képviseletében Oliver Zipse, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá Papp László, Debrecen polgármestere tavaly október 12-én írták alá a német multicég cívisvárosi beruházásához kapcsolódó szerződéseket. A kormány 12,3 milliárd forint készpénz támogatást biztosít a beruházáshoz.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.