Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ennyibe került az iskolakezdés egy átlagos családnál

| 2018. 09. 23. | 16:30:00
Debrecenben is több helyen gyűjtöttek adományokat a tanév kezdetekor.
Ennyibe került az iskolakezdés egy átlagos családnál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha az iskolakezdésre gondolunk, akkor a legtöbb embernek az első dolog, ami eszébe jut, az a füzet, a toll, a radír. A megkérdezett emberek 97 százaléka beszerzett ilyesmiket a tanév elejére – derül ki a a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, 2018-as iskolakezdési vásárlási szokásokat vizsgáló felméréséből.

Szintén nagyon sokan, a válaszadók 89 százaléka ruházati cikkeket is ilyenkor is vásárol gyerekének: a tornacipő és tornaruha mellett őszi ruhák is kerülnek ilyenkor a kosárba. A válaszadók háromnegyede vásárolt egyéb, az iskolai élethez szükséges kiegészítőket, kulacsot, tornazsákot, iskolatáskát vagy tolltartót is. 

Az írószereknél a minőség, a ruhánál az ár számít

A beszerzett tollak és füzetek, egyéb papíráruk kiválasztásánál az elsődleges szempont azok minősége volt a kutatásban résztvevők szerint. A minőség 73 százaléknak, míg az ár 67 százaléknál játszott döntő szerepet az egyes termékek kiválasztásakor. 60 százalék figyelembe veszi a gyerekei kérését, ízlését és az általuk preferált termékeket teszi a kosarába. A ruhák esetében az elsődleges szempont az ár, ezt követi a minőség és a kényelem, mint szempont. A márka csupán 12 százaléknál játszik szerepet – legalábbis a szülők szerintk, a gyerekek véleménye erről biztosan megoszlana. 

Nagyáruház vagy helyi bolt?

Arra a kérdésre, hogy hol szerzik be az iskolakezdéshez szükséges papír-írószereket 66 százalék válaszolta azt, hipermarketekben szeret vásárolni, ahol minden egy helyen beszerezhető – ezt a szempontot a válaszadók több mint fele emelte ki. 38 százalék a helyi papírbolt mellett tette le a voksát, 30 százalék pedig nagyobb papír-írószer bolthálózatokat látogat meg ilyenkor. Ezen a területen nem hódít az online vásárlás: a válaszadók 88 százaléka az iskolára nem webáruházak kínálatából készül fel, hanem személyesen vásárolnak be a gyerekeknek. Minden tizedik válaszoló a spontán vásárlás híve: ott vásárol be, ahol éppen tud, amerre dolga akad. 

A ruhákat legtöbben nagy sportáruházakból és inditex márkák kínálatából szerzik. Kínai áruházból minden ötödik ember választ tornacipőt és egyéb ruházati termékeket, minden negyedik válaszadó pedig online vásárol, és akár használt termékeket is beszereznek online piactereken.

Mikor vásárolnak?

Augusztus harmadik és negyedik hetében 19-19 százalék dönt a beszerzés mellett. Kicsit magasabb azok aránya, akik nem az utolsó pillanatban ébrednek, hanem már augusztus első két hetében előveszik a listát és beszerzik a szükséges dolgokat. Szeptemberre 8 százalék hagyta a vásárlást, talán igazuk is van, hiszen a legtöbb iskola ekkor mondja meg, hogy mire van szükség és magasabb akciókkal is lehet találkozni akkor, ha már elkezdődött az iskola.

És a fő kérdés: mennyibe kerül mindez?

Ami az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokat illeti, akár alsós, akár felsős, akár középiskolás a gyerek, nem tapasztalható nagy eltérés a papír-írószerekre elköltött összegben: 26 és 30 ezer forint között volt a válaszadók által elköltött összeg idén. Ruházatra a középiskolások családja költött a legtöbbet, több mint 30 ezer forintot.

Egy alsós gyerek iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai 48 ezer forintba, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók családja még ennél is mélyebben a zsebébe kellett nyúljon: előbbi esetében 68 ezer, utóbbinál 84 ezer forintba került az iskolához szükséges kiadások.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés