Hirdetés

Nem akarnak szakmát tanulni a diákok

civishir.hu

2018.06.29. 11:35

Nem akarnak szakmát tanulni a diákok
Kevés a szakember. (Fotó: pixabay)

Egy jó szakma felér egy diplomával. A tanulók máshogy látják.

Hirdetés

Az Oktatási Hivatal adataiból kiderül, hogy soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban (volt szakiskolákban), mint ahányan idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat a hároméves szakmai képzéseken.

Tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad szeptembertől.

Összesen 18 168 diák jutott be valamelyik szakközépiskolába az idei középfokú, általános felvételin. A 9. évfolyamos diákok számának csökkenése lassan húsz éve folyamatos. Az 1999/2000-es tanévben még több 30 ezren, tíz évvel ezelőtt már csak 23 073-an, tavaly pedig már csak 18 818-an kezdhették meg tanulmányaikat a szakközépiskolákká átnevezett egykori szakiskolák hároméves képzésein. Idén sem lesz tömeg a beiratkozáskor.

Szeptembertől tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad, az intézmények összesen 50 769 férőhelyet hirdettek meg az idei felvételin, 32 601 helynek azonban nem akadt gazdája – adta hírül az Eduline.

Bár a szakgimnáziumokban is egyre kevesebb a kilencedikes diák, idén megállt a csökkenés, egyelőre stagnál a kezdő évfolyamosok száma. Így már egy ideje a gimnázium a legnépszerűbb középfokú intézménytípus.

Idén a négy és öt évfolyamos gimnáziumokba 28 750-en, a hatosztályos gimnáziumokba 4546-an, a nyolcosztályosokba pedig 3191-en jutottak be.
oktatásközépiskolaszakiskola

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.