Hirdetés

Társasházban lakik? Erre számítson!

Híradó.hu

2018.01.07. 17:12

Társasházban lakik? Erre számítson!
Fotó: stockphoto

Szigorodnak a reklámelhelyezés szabályai.

Hirdetés

A társasházak homlokzatán elhelyezett hirdetéseket a városvédők ritkán dicsérik. A bevétel viszont többnyire jól jön a közösségnek. Az esetenként több tíz négyzetméteres óriásplakátok gyakran az épp folyamatban lévő felújítás összegét takarják és finanszírozzá - írja a Híradó.hu.

Egy homlokzatnyi hirdetés éves bevételéből akár a vakolás ára is kijöhet. De az is gyakori, hogy a falat vagy az arra kihelyezett táblát adják bérbe a hirdetőknek a lakók. Január elsejétől azonban csökken a bevétel.

Az egy négyzetmétert meghaladó hirdetések ugyanis adókötelessé váltak. Az új kötelezettség építményadónak számít. Az érdekképviselet tiltakozik a szabályozás ellen.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy az átlag hirdetések 10 négyzetméter körüliek. Hozzátette, az egy négyzetméter alatti hirdetések az összhirdetések csupán 3-4 százalékát teszik ki. Megjegyezte, éppen ezért úgy gondolja, hogy ez a folyamat háttérbe szorította a gazdasági, piaci szempontokat és a lakásszövetkezeti, társasházi kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeket.

Reményét fejezte ki abban, hogy az elkövetkező fél-egy évben ezt a folyamatot revideálják majd, és igazodni fog az élethez.

Mi tartozik a rendelet hatálya alá?

A cégtábla, az üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett népszerűsítő egyéb felirat nem számít reklámhordozónak – mondta Izsák Orsolya társasházi jogász. Hozzátette, idetartoznak az üzlethelyiség kirakatában elhelyezett gazdasági reklámok is.

Az önkormányzati rendelet, a törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendelet egyértelműen szabályozza, hogy a reklámhordozó tulajdonosa kötelezett az adófizetésre.

társasházóriásplakátadó

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.