Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a hideg lehet a baj: az ízületi merevség 3 oka és 5 megoldása

| 2022. 12. 13. | 09:06:00
XXX
Nem csak a hideg lehet a baj: az ízületi merevség 3 oka és 5 megoldása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ízületi merevség kellemetlen betegség, amely valamilyen formában a lakosság jelentős részét érintheti.  Jellemzően idősebb korban okoz problémákat a porckopásból eredő fajtája, de fiatal korban is fordulhatnak elő tünetek, túlterhelés vagy megerőltetés miatt ugyanúgy, mint öröklött tényezők vagy egyéb betegségek következtében. 

Hidegben a tünetek jellemzően felerősödnek, de a súlyosabb ízületi panaszok pihenés közben is okozhatnak fájdalmat. Viszont szerencsére léteznek olyan praktikák, gyakorlatok, amelyekkel nemcsak a tüneteket enyhíthetjük és a gyulladás mértékét csökkenthetjük, hanem akár hosszabb távon kezelhetjük a betegséget. Nézzük is meg röviden, amit a témában tudni érdemes!

Milyen okai lehetnek az ízületi merevségnek?

Az ízületi betegségek kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával növekszik, azonban például sportolóknál egy túlterhelés következtében vagy egy vírusfertőzés szövődményeként szintén jelenhetnek meg tünetek. Az ízületi problémáknak különböző okai lehetnek, amelyek alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk egyes típusait.

Szervezet más betegségével kapcsolatosak

Ha pihenés alatt is érezzük a fájdalmat, amely mozgatásra valamelyest csökken, akkor jó eséllyel gyulladás okozza a tüneteket. Ez lehet egyszerű vírusfertőzés szövődménye, de szervi vagy autoimmun betegség tünete egyaránt. Ezért minden esetben érdemes felkeresni háziorvosunkat, különösen, ha több ízületet érint, esetleg más tünetekkel, fáradékonysággal, hőemelkedéssel vagy az ízületek melegségével, vörösségével jár.

Egyszerű ízületi fájdalom

Ha nem más betegségek állnak a háttérben, akkor különösebb elváltozást sokszor külsőleg nem lehet észlelni. A fájdalom vagy merevség mögött is állhat sport vagy fizikai munka miatti túlterhelés, de egy hosszabb gépelés közbeni erőltetés is okozhat panaszokat. Baktériumok szintén állhatnak egy egyszerű ízületi fájdalom hátterében, sőt, akár lelki okai is lehetnek.

Porckopásos ízületi gyulladás

A porckopás természetes folyamat, így a legtöbb esetben idősebb korban alakul ki. Azonban sok múlik öröklött géneken is, mértékét befolyásolhatja a folytatott életvitel vagy vitaminhiány egyaránt. Lassan fejlődik ki, sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ezek is sokszor csak túlterhelés következtében jelentkeznek. 

5 tipp az ízületi panaszok ellen

Nézzük is, mit tehetünk ízületeink védelme, illetve a tünetek enyhítése érdekében!

1. Tartsuk őket melegen!

A hideg mellett a frontok és a légnyomás ebből adódó változása is okozhat tüneteket, különösen a kopásokkal küzdők esetében. Ilyenkor hasznos lehet venni egy meleg fürdőt vagy izommelegítő krémet használni, különösen hidegebb időben. Melegen, ugyanakkor lazán kell felöltözni, mert például szoros cipő elszoríthatja az ízületek vérellátását, ezzel is tovább rontva azok állapotát. 

2. Mozogjunk rendszeresen!

Az óvatosság és a fokozatosság nagyon fontos, hogy a túlterhelést elkerüljük. A mozgással ugyanakkor remekül lazíthatjuk merev ízületeinket, súlyosabb esetekben növelhetjük beszűkült mozgásterjedelmünket. Ha hosszabb ideig ülnénk vagy feküdnénk egy helyben, és megtehetjük, mozgassuk meg végtagjainkat, hogy melegen és lazán tartsuk őket. Ha pedig sportolunk, érdemes ízületkímélő sportágat választani, mint a kerékpározás vagy az úszás.

3. Figyeljünk oda testsúlyunkra!

Az elhízottság sokakat érint, pedig egy kis odafigyeléssel, rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással kordában tarthatjuk kilóinkat. A túlsúly a csípőt, a térdet és a hátat terhelve folyamatos nyomást helyez ízületeinkre is

4. Táplálkozzunk helyesen!

Akár egy súlyosabb ízületi gyulladás tüneteit is enyhítheti a megfelelő étkezés. Ebből a szempontból az A-, C- és E-vitaminok kifejezetten fontosak szervezetünk számára, de az antioxidánsok általánosságban hasznosak az ízületi panaszok elleni harcban.

5. Kérjünk szakszerű segítséget!

Vannak helyzetek, amikor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, jellemzően azonban a kopás és az azzal járó fájdalom természetes folyamat. Azonban ha nem elég a házi praktika, az orvos fájdalomcsillapítókat, gyulladásgátlókat és reumatológiai kezeléseket írhat elő vagy injekciót adhat be.

Súlyosabb kopások esetében pedig sokszor a könyök-, de még inkább térdprotézis jelent megoldást a páciens számára. Az eljárás emellett egyes betegségek, például a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) kezelésére is alkalmas lehet. A térdprotézis lehet teljes vagy pótolhatja csak a térdkalács egyes ízületeit, illetve bizonyos felületeit, a műtét pedig gerincérzéstelenítésben vagy altatásban egyaránt elvégezhető.

Előzzük meg a bajt!

A kopás természetes folyamat, így ha sokszor el nem is kerülhető, de odafigyeléssel késleltethető, lassítható vagy enyhíthető. Érdemes előre gondolkodni, akár idősebb korunkra és megtenni azt a néhány apróságot, amellyel végső soron nemcsak ízületeinket, hanem egész szervezetünket, általános egészségünket óvjuk és erősítjük!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés