Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan óvhatjuk legjobban a szervezetünket a hideg hónapokban?

| 2022. 12. 14. | 15:22:00
XXX
Hogyan óvhatjuk legjobban a szervezetünket a hideg hónapokban?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A téli hideg is megterhelő a szervezetünk számára, nem csak a nyári kánikula. Ha nem figyelünk oda arra, hogy melegen tartsunk magunkat, akkor csökkenhet fizikai és szellemi teljesítőképességünk, a szabadban történő sportoláskor és bizonyos krónikus betegségek esetén pedig különösen kockázatos lehet a téli hideggel járó kihűlés. Érdemes tehát felkészíteni szervezetünket a télre!

Tippek, amelyekkel megóvhatjuk a szervezetünket

A hideg ellen természetesen az egyik legjobb védekezés a megfelelő öltözék. Érdemes a kabát alá több vékonyabb ruhaneműt is felvenni, hogy jobb idő esetén könnyebben levehessünk egy-egy réteget. Különösen fontos a végtagok védelme, hiszen könnyebben kihűlhetnek. Viseljünk kesztyűt, vastag zoknit és vízálló cipőt. 

A rendszeresen sportolóknak érdemes átgondolni edzéstervünket is. Ha tehetjük, térjünk át benti edzésre, járjunk konditerembe vagy uszodába. Vannak azonban, akik télen sem riadnak vissza attól, hogy a szabadban sportoljanak. A réteges öltözködés mellett itt arra is figyelni kell, hogy a ruha ne akadályozza a mozgásunkat. 

A hideg levegő irritálja a tüdő sejtjeit. Akárcsak az ujjakban, a tüdőléghólyagokban is beszűkülnek a hajszálerek a hideg levegő hatására, ez pedig rontja az oxigénellátásunkat. Intenzív sportoláskor pedig az ellenkezőjére van szükség. A fagyos levegőt belélegezve légszomj vagy asztmatikus roham is kialakulhat. Figyeljünk oda, hogy orron át lélegezzünk, és takarjuk el sállal az arcunkat, így valamennyire felmelegített levegő jut a tüdőnkbe.

A hidegben a testünk sokkal több energiát használ fel. Egyrészt a testhőmérséklet fenntartására, másrészt a fizikai terhelés miatt az izmok energiaellátására. Ez jó hír a fogyni vágyóknak, hiszen a hidegben több kalóriát égetünk. Az izmok egyik fontos tápanyaga a kreatin. Ez a természetes anyag aminosavakból szintetizálódik a szervezetünkben, intenzív sport hatására pedig gyorsabban felhasználódik. Érdemes tehát táplálékkiegészítők formájában pótolni a kreatint, főleg ha télen kint sportolunk, hiszen ilyenkor megnő az izmok energiaigénye is.

Az izomerőnk támogatása mellett az immunrendszerünket is fel kell készíteni arra, ha télen a szabadban sportolunk. Az orr és a légzőrendszer nyálkahártyája legyengülhet a hideg levegő hatására, ez megkönnyíti a felsőlégúti fertőzések kialakulását is. Fogyasszunk sok citrusfélét, amelyek tele vannak C-vitaminnal. Érdemes pótolni a D-vitamint is, hiszen ilyenkor kevesebb a napsütés, de a friss zöldségekből származó K2-vitaminból is hiányt szenvedhetünk télen. 

Az egészséges étkezés szintén hozzájárul ahhoz, hogy jobban bírjuk a telet. A fehérjéket tojásból, tejtermékekből, húsokból pótolhatjuk, hiszen az izomtömeg megtartása mellett az immunrendszerünk is több fehérjét igényel a vírusos időszakban. Télen kicsit több szénhidrátot is fogyaszthatunk, ha sokat vagyunk szabadban, hiszen ilyenkor növekszik a kalóriaszükségletünk a testhő fenntartása miatt. 

Télen is figyeljünk oda a rendszeres folyadékbevitelre, hiszen testünknek ilyenkor is szüksége van napi minimum 2 liter folyadékra – ráadásul ha sportolunk, ugyanúgy megizzadhatunk, mint nyáron. Érdemes ilyenkor meleg teát kortyolgatni, hiszen ez segíti a testmeleg megőrzését. De a forró kakaó vagy leves szintén hasznos megoldás, hiszen így nemcsak vízzel, hanem tápanyagokkal is ellátjuk testünket.

Figyeljünk a lelkünkre is! 

A téli hideg, a napközbeni szürkeség és a korai sötétedés rányomhatja bélyegét a közérzetünkre. Könnyebben válunk lehangolttá vagy depresszióssá télen. Figyeljünk tehát oda mentális egészségünkre. Jót tesz ha néha szolárium segítségével idézzük fel a nyári nap sugarait, a szürkeséget megtörhetjük azzal, ha színes ruhákba öltözünk, a nyár és a tavasz színeit, illatait pedig friss virággal, kellemes illóolajokkal idézhetjük meg otthonunkban.

Szervezzünk kirándulásokat barátainkkal, hiszen a téli természet is rejt szépségeket, miközben testünk-lelkünk egyaránt feltöltődik. Rossz idő esetén pedig társasjátékokkal, közös filmnézéssel vagy sütés-főzéssel is feldobhatjuk a borongós, téli hétköznapokat. 

A téli időszak fizikailag és mentálisan is megterhelőbb, mint a nyár vagy a tavasz. Lelki egészségünket baráti programokkal, kreatív időtöltéssel őrizhetjük meg leginkább, testünk frissességét pedig sportolással segíthetjük elő. Izmaink erejét fehérjedús táplálkozással, kreatint tartalmazó táplálékkiegészítőkkel támogathatjuk. Ellenállóképességünket pedig sok narancs, mandarin és egyéb déli gyümölcsök, illetve vitaminok fogyasztásával regenerálhatjuk a téli hónapok alatt. Ezek mellett természetesen ne feledkezzünk meg a meleg téli viseletről sem!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.