Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hány héttől bízhatunk a terhességi teszt eredményében?

| 2022. 12. 13. | 09:01:00
XXX
Hány héttől bízhatunk a terhességi teszt eredményében?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha családalapításba kezdünk, minden hónapban izgatottan várjuk, hogy megjelenjen a két csík azon a bizonyos teszten. Felmerül azonban a kérdés, hogy az otthon is használható teszt mikortól mutatja ki a helyes eredményt; mikor van az a pont, amikor már érdemes megcsinálni?

Hogyan működik a terhességi teszt?

Ha kisbabára vágyunk, akkor minél hamarabb szeretnénk meggyőződni róla, hogy kopogtat-e a gólya, ám ahhoz, hogy elvégezzük az otthoni terhességi tesztet, érdemes megérteni, hogy hogyan is működik. A terhesség alatt a női szervezet HCG hormont termel, mely a várandósság elején van jelen a legintenzívebben. Mennyisége az első hetekben pár naponta kétszeresére nő, így ahogy telik az idő, úgy mutatható ki egyre jobban a vérből és a vizeletből egyaránt.

Hányadik héttől bízhatunk a terhességi tesztben?

Általában az első gondolat a teszt elvégzésre akkor érkezik, amikor menstruációnk késik. Sokaknál annyira pontos a dátum, hogy már az első nap gyanús a hiánya, ám sok esetben napoknak kell eltelnie, hogy gyanakodjunk. A terhesség kimutatásához azonban általában csak a filmekben elég a menzesz kimaradásának napján tesztet csinálni, ugyanis a valóságban nem mindig ilyen magától értetődő a második csík megjelenése.

A szervezetben mindenképpen elegendő HCG-nek kell lennie ahhoz, hogy a teszt kimutassa a jelenlétét. A hormon a teherbeesést követő 10-15. napon kezd kialakulni, és el kell érnie azt a szintet, amit már a házilag is elvégezhető tesztek is érzékelnek. Ha tehát az ovuláció valamelyik napján történt a fogamzás, akkor sem tudhatjuk biztosan, hogy melyik naphoz képest számolhatunk rá 10-15 napot, így azt sem lehet pontosan megjósolni, hogy melyik naptól érdemes tesztet csinálni.

Arra is lehet példa, hogy a megtermékenyülés nem akkor történik, amikor az együttlét, hanem pár nappal később. Ennek oka, hogy a hímivarsejtek napokig is a hüvelyben tartózkodhatnak, hogy utat keressenek a megtermékenyítésre váró petesejthez. Ilyenkor előfordulhat, hogy az együttlét utáni második vagy harmadik napon történik meg a megtermékenyülés, mely által a terhességi teszt könnyedén csupán a ciklus 31-32. napja környékén adhatja meg a választ a nagy kérdésre.

A tesztet mindig a reggeli első vizeletből végezzük, hiszen ez a legalkalmasabb arra, hogy kimutassa a terhességet. Ennek oka az, hogy az éjszaka folyamán koncentrálttá válik, így sokkal nagyobb mennyiségben megtalálható benne a HCG is. Amennyiben a várt menzesz napján tesztelünk, és az eredmény negatív, ne búslakodjunk, ugyanis könnyen lehet, hogy a HCG szintje csupán nem érte el a megfelelő tartományt. Nem kizárható, hogy egy teszt nem mutatja ki a terhességet az egyik nap, de másnap vagy harmadnap már két csík látható rajta.

Mi a teendő, ha pozitív a teszt?

A két csík láttán számos érzelem cikázik az emberben, akkor is, ha a gyermekáldás tervezett volt. Ilyen esetben sokan újabb tesztet csinálnak, hogy megbizonyosodjanak a pozitív eredményről, ám a tesztek ritkán hazudnak. Természetesen előfordul, hogy hibás a teszt, ám ilyen esetben a kontrollcsík sem jelenik meg, így ha két csíkot látunk, szinte biztosak lehetünk az eredményben.

Nem érdemes azonban rögtön rohanni a nőgyógyászhoz, ugyanis csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy életképes magzat fejlődik odabent, amikor elkezd verni a szíve. Ha a hatodik hét előtt kérünk ultrahangot, nagyot fogunk csalódni, ugyanis nem sok mindent fogunk látni, ráadásul a megnyugtató szívverést sem fogjuk hallani, így csak felesleges idegeskedésbe hajszolnánk magunkat.

Mivel sok esetben nem tudhatjuk biztosra, hogy mikor történt a fogantatás, abban sem lehetünk biztosak, hogy hányadik hete fejlődik a magzat. Ez az információ azért fontos, mert ezáltal kiszámolhatjuk, hogy mikortól jelenik meg a szívhang. A pozitív terhességi teszt utáni harmadik-negyedik héttől már nyugodtan mehetünk orvoshoz, ugyanis akkor már nem csak a két csík fog árulkodni állapotunkról.

A terhességi tesztek az esetek legnagyobb részében megbízhatóak, így a kérdés inkább az, hogy mikor csináljuk meg azt. Erre nehéz egyetemes választ találni, hiszen számtalan tényezőn múlik, hogy mikortól mutatja ki a terhességet, ám ha türelmesek vagyunk, nem csinálhatjuk rosszkor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!