Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Energiatakarékossági tippek – mit tehetsz jelenleg?

| 2022. 12. 19. | 13:12:00
Hasznos tippek mindenkinek.
Energiatakarékossági tippek – mit tehetsz jelenleg?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az energiaárak drágulása és az inflációs helyzet kialakulása miatt érdemes odafigyelni az energiatakarékosság kérdésére. Talán jó hír lehet, hogy a látszat ellenére több dolgot is tehetünk a költségek csökkentéséért, így a mai cikkünk is erről szól. Mit tehetünk otthon az energiatakarékosság érdekében? Mibe érdemes befektetni és mit mikor érdemes lecserélni? Mi mindent valósíthatunk meg már akár azonnal is? Érdemes továbbolvasni, amennyiben hasznos tippeket szeretne kapni!

Fontos a szigetelés az energiatakarékosság miatt

Apró tippek: Remek energiatakarékossági megoldás a régebbi típusú ablakok közé, illetve az ablakpárkányra összecsavart törölközőt vagy megfelelő méretű párnát rakni, hiszen ezzel csökkenthető a hideg levegő beáramlása. Egy kiegészítő megoldás az energiatakarékosság jegyében: javasolt venni egy ablakszigetelő ragasztószalagot, és körberagasztani vele az ablakszárnyat ott, ahol az az ablakkerettel találkozik. 

Ez remek megoldás az energiatakarékosság elérésére például a régi fakeretes ablakok esetén, de nem oldja meg az ablakkeret környékén lévő tömítési problémákat. Erre ajánlott a PUR-hab vagy esetleg a malter (vagy ideiglenesen a gipsz), hiszen a rések kitöltésével a levegő sem jár ki vagy be. Ha pedig semmi más eszközünk nincsen, akkor jó ötlet lehet még egy vastag függöny, hiszen ez segíthet az időjárási elemekkel szembeni harcban és az energiatakarékosság elérésében.

Mire érdemes beruházni az energiatakarékosság érdekében? Ha már nagyon érik az ablakcsere vagy összegyűlt annyi pénz, hogy ez megvalósítható, akkor érdemes a régi ablakokat modern, műanyag, többkamrás és több rétegű üveggel ellátott nyílászárókra cserélni. A korszerűsítés több fokkal is javíthatja az ingatlan belső hőmérsékletét, emellett zajszigetelésben, illetve bizonyos típusok akár UV-fényvédelemben is minőségi változást hoznak. A beruházás előtt azonban érdemes felmérni az ingatlant, hogy vajon a födém szigetelésével több energiát spórolhatunk-e.

Mit tehetünk a berendezési gépeinkkel?

A régebbi mosógépek sokkal több energiát használnak, mint a mai korszerű gépek. Éppen ezért érdemes heti egy mosásra szorítkozni és ezt is lehetőleg 30 fokon tegyük meg  - hacsak nincs szükség ágyneműk vagy törölközők mosására. Már így is sokat tehetünk az energiatakarékosság érdekében. Az energiaárak drágulása mellett a szárítógépről is érdemes lemondani, hiszen a ruhák a ruhaszárítón is tökéletesen megszáradnak. Ezzel az energiatakarékossággal pedig akár több tízezer forintot is nyerhetünk egy év alatt!

Beruházási tipp: A korszerű mosógépek (és más háztartási gépek is) az energiatakarékosság jegyében jöttek létre, így ha tönkremegy a régi háztartási gép, akkor javasolt nem használtat venni helyette.

Égve hagyott villanyok - nem a legjobb ötlet

Nincs szükség a villanyra az adott helyiségben? Érdemes lekapcsolni még akkor is, ha csak egy pillanatra szaladunk ki máshová, hiszen bármikor lehet ebből akár több idő is. A karácsonyi fények esetén pedig azt is megtehetjük, hogy csak egy órára kapcsoljuk be egy nap, így ezzel is az energiatakarékosságra törekedhetünk.

Beruházás az energiatakarékosság jegyében: Érdemes mindent lecserélni energiatakarékos izzókra, így rengeteget spórolhatunk anélkül, hogy kevesebb fényhez jutnánk. Egy 75 vagy 100 Wattos izzó helyett ugyanis az energiatakarékosság szellemében készült izzók csupán 15 Wattot fogyasztanak. A karácsonyi fényfüzér pedig LED-es fényforrásokkal a legspórolósabb.

A mélyhűtő csökkentheti az energiafogyasztást

Első lépésként érdemes leolvasztani és kitakarítani a hűtőt, hiszen a felesleges jég csökkenti a hatékonyságot. Az energiatakarékosság érdekében az újraindítás után érdemes a termosztátot egy kicsit feljebb venni, így a működés hatékonysága fokozható. De mi a helyzet azzal, hogy a mélyhűtő csökkentheti a hatékonyságot? Amennyiben telepakoljuk, úgy “mobil jégakkuként” segíti a hűtőszekrény munkáját, így az energiatakarékosságot is.

Vizes kérdések

Ha szeretjük folyatni a vizet, akkor zuhanyzás helyett talán jobb megoldás az egyszeri kádfürdő. Ha viszont pár perc alatt is végezni tudunk a zuhanyzással, akkor a kádfürdő helyett érdemes ezt előnyben részesíteni, ha az energiatakarékosságra törekszünk.

De mi a helyzet a vízforralóval? Javasolt csupán annyi vizet felmelegíteni, amennyire aktuálisan szükség van, hiszen ezzel is csökkenthető az energiafogyasztás. 

Fűtés-hűtés és az energiatakarékosság

Akár gázzal, távhővel vagy akár villamosenergia felhasználásával fűtünk (vagy hűtünk a melegebb hónapokban), mindenképpen érdemes a fűtést lejjebb, a hűtést pedig feljebb venni néhány fokkal. Hihetetlen, de ez a néhány fok is rengeteget számít akkor, amikor megérkeznek a számlák. Az energiatakarékosság pedig nemcsak a költségek szempontjából kedvező, de az öko-lábnyomunkat is csökkenthetjük vele. 

Összefoglalás

Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni azokat az apró lépéseket vagy akár a nagyobb beruházásokat, melyek segítenek az energiatakarékosság elérésében. Amennyiben szüksége lenne napelemes rendszerre, úgy érdemes felkeresnie az Aleron Energia szakembereit!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.