Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen hosszan működőképes a napelemes rendszer?

| 2022. 09. 16. | 10:34:00
XXX
Milyen hosszan működőképes a napelemes rendszer?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Manapság, amikor már nem kérdés, hogy muszáj a megújuló energiaforrások felé fordulni, s az egyéni, családi, sőt, a vállalati érdekek is megkívánják, hogy energetikai fejlesztések történjenek, sokan döntenek a napelemes rendszerek telepíttetése mellett.

Jogosan merül azonban fel a kérdés, hogy milyen élettartamra lehet számítani ezek esetében.

A befektetésektől elvárjuk, hogy megtérüljenek

A környezetvédelmi szempontok is sokat nyomnak a latban, de alapvető igény, ha komolyabb összegű beruházásról van szó, hogy megérje a dolog a befektető számára is. A Solarzone napelem rendszer kalkulátorával az árat nagyjából megtudhatjuk, amit igényel ez a fejlesztés, s az is köztudott, hogy gyors megtérülésre is számíthatunk, illetve támogatások, pályázatok is elérhetőek ezen a területen. 

A kérdés inkább az, hogy a megtérülés után következő időszak, amelyben a havi költségek optimalizálódnak, illetve akár a nulla forintos villanyszámla is elérhető, milyen hosszan élvezhető majd.

Tervezett élettartam, várható élettartam - mire számíthatunk?

A napelemek tervezett élettartamát tekintve 30-40 éves periódus van kilátásban, a bankok szempontjából a 20 év szokott az alap lenni, ez utóbbival tehát mi magunk is biztosan számolhatunk.

Jellemző, hogy az inverterek ezen időszak alatt egy egyszeri cserét igényelnek, de a többi elemre ezek a számok a jellemzők. Hogy pontosabb válaszokat kapjunk, érdemes megismernünk azoknak a telepítéseknek a tapasztalatait, amelyek már kellő ideje működtetnek napelemes rendszereket.

Tapasztalatok a napelemes rendszerek tartósságával kapcsolatban

Például egy Lipcse melletti napelemes rendszer esetében, amely még az 1990-es évek elején indult németországi "1000 tető" projekt keretében valósult meg, a vizsgálatok azt találták, hogy jóval a 20 éves időtartamot túllépve is majdnem az eredeti teljesítményt produkálja. Az állapota eközben annak ellenére is tökéletes, hogy akkor még nem voltak meg azok a fejlett technológiák, amelyekkel a paneleket napjainkban készítik. Az inverterek esetében is legfeljebb egyszeri cserére volt szükség ezen idő alatt.

Talán a panelek tartósságához képest is még meglepőbb eredményeket hoztak egyébként ez utóbbiak, ugyanis - gyártótól függően - nagyjából a felük még mindig üzemben volt, s tökéletesen működött. Míg egyes gyártók esetében, például a Siemens készülékeinél 80% szorult cserére, addig az SMA típusú invertereknek csak az 53%-ában volt szükség erre az egyszeri cserére, de akadtak olyan gyártók is, amelyeknél egyetlen készüléket sem kellett újra cserélni. 

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy van egy tervezett élettartam, amit elvárhatunk a napelemes rendszer egyes elemeinek, elsősorban a napelemeknek és az inverternek az esetén, azonban többnyire jóval hosszabb ideig szolgálnak nemcsak működőképes állapotban, hanem nagyon kiváló teljesítményt produkálva.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Korábbi játékosát gyászolja a debreceni klub
Feledi László 83 bajnoki meccsen lépett pályára a Lokiban.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Krones Charity Run: fuss jótékony célért Debrecenben!
Génterápiára gyűjtenek egy kisfiúnak.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!