Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tünetek, amelyek ásványianyag-hiányra utalhatnak

| 2022. 08. 22. | 10:54:00
XXX
Tünetek, amelyek ásványianyag-hiányra utalhatnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ásványi anyag-hiány gyakran lassan, az idő múlásával következik be, és számos ok kiválthatja. A gyakoribb okok közé tartozik a megnövekedett szükséglet, az étrendben nem elegendő mennyiségű ásványi anyag, vagy az élelmiszerből történő felszívódás nehézsége. Azonban az, ha hiányt szenvedünk ezekből, igen nagy gond, hiszen számos egészségügyi problémához vezethet – például gyenge csontokhoz, fáradtsághoz vagy legyengült immunrendszerhez.

Mik is azok az ásványi anyagok?

Az ásványi anyagok azok a természetben és élelmiszerekben előforduló elemek, amelyekre szervezetünknek szüksége van a normális fejlődéshez és működéshez. Az egészséghez nélkülözhetetlen a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a klorid, a magnézium, a vas, a cink, a jód, a króm, a réz, a fluor, a molibdén, a mangán és a szelén is.

Az ásványianyag-hiány egyik fő oka egyszerűen az, hogy nem jut be elegendő ásványi anyag az élelmiszerekből vagy az táplálékkiegészítőkből. Számos olyan speciális étrend is létezik ugyanis, amelyik okozhat ilyen jellegű hiányt. Például egy nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend is előidézheti ezt. Ide tartoznak a súlycsökkentő programokban részt vevő vagy étkezési zavarokkal küzdő emberek. Előfordulhat, hogy a rossz étvágyú idősebb felnőttek sem kapnak elegendő kalóriát vagy tápanyagot az étrendjükből. Emellett a vegetáriánusok, a vegánok és az ételallergiásak, esetleg laktóz-intoleranciában szenvedők is tapasztalhatnak ásványi anyag-hiányt.

De nem is kell feltétlenül eddig elmennünk: az egyszerű zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend is okozhat ásványi anyag-hiányt.

Tünetek, amelyek ásványianyag-hiányt jelezhetnek

Az ásványi anyagok hiányának öt fő kategóriája van: kalcium-, vas-, magnézium-, kálium- és cinkhiány.

A kalciumhiány rövid távon kevés egyértelmű tünetet okoz. Ennek az az oka, hogy a szervezet gondosan szabályozza a kalcium mennyiségét a vérben. A kalcium hiánya hosszú távon a csont ásványi anyag-sűrűségének csökkenéséhez vezethet. Ha nem kezelik, csontritkulásba fordulhat, mely növelheti a csonttörések kockázatát, különösen az idősebbeknél. A súlyos kalciumhiányt általában orvosi problémák vagy kezelések okozzák, például egyes gyógyszerek, gyomoreltávolító műtét vagy veseelégtelenség. A súlyos hiány tünetei a következők:

●      az izmok görcsössége

●      zsibbadtság

●      bizsergés az ujjakban

●      fáradtság

●      rossz étvágy

●      szabálytalan szívritmus.

A vashiány lassan alakul ki és vérszegénységet okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet egy 2008-as jelentésében úgy becsülte, hogy a vashiány okozza az összes vérszegénységi eset körülbelül felét világszerte. A vashiányos vérszegénység tünetei közé tartozik a gyengeség és a fáradtság érzése. Ha rosszul teljesítünk a munkahelyünkön vagy az iskolában, állandó fáradtságot tapasztalunk, vashiányos vérszegénységgel állhatunk szemben.

A magnéziumhiány nem gyakori egészséges embereknél, a vesék ugyanis megakadályozhatják, hogy a magnézium a vizelettel távozzon a szervezetből. Ennek ellenére bizonyos gyógyszerek és krónikus egészségügyi állapotok – mint például az alkoholizmus – magnéziumhiányt okozhatnak.

A magnéziumhiány korai jelei a következők:

●      fáradtság

●      gyengeség

●      étvágytalanság

●      hányinger

●      hányás.

Bár a kálium nagy részét az étrendünkből nyerjük, az alacsony káliumtartalmú étrend aligha okoz hiányt. A leggyakrabban a gyomor-bél traktus vagy a vese elvesztése miatt következik be. A gyomor-bél traktus elvesztése miatti káliumhiány okai lehetnek:

●      túlzott hányás

●      hasmenés.

A cinkhiány étvágytalanságot, íz- vagy szaglásrendellenességeket okozhat. További tünetek az immunrendszer csökkent működése és a növekedés lelassulása.

Tegyünk ellene!

A cél az egészséges egyensúly megtalálása a vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak bevitelében. A hiány az agy és a test csökkent működését okozza, ami egy sor mentális, fizikai és viselkedési problémához járul hozzá.

Ugyanakkor az sem jó, ha átesünk a ló túloldalára: a szervezet elárasztása egy bizonyos vegyülettel, amikor nem feltétlenül szükséges, nem jó ötlet. Ez ugyanis nem erősíti és karbantartja a testet, hanem inkább annak negatív reakcióját váltja ki. A dietetikussal vagy táplálkozási szakértővel való konzultáció igen fontos táplálékkiegészítők szedése előtt, mivel ők azonosíthatják az egyéni igényeket, és az egyéni igényekhez szabott étrendet, illetve étrend-kiegészítő-tervet javasolhatnak.

A vitamin-, ásványi anyag- és aminosav-kiegészítők sokféle formában kaphatók – kapszulák, tabletták, folyadékok és porok is lehetnek. Annak meghatározásában, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, egy képzett egészségügyi szakember segíthet. Azt viszont fontos kiemelni, hogy az étrend-kiegészítők önmagukban nem helyettesítik a megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott étrendet, csupán segítik a szervezet számára szükséges egyensúly kialakítását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
A szakmai támogatás mellett emberileg is tanítványaik példaképei.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatásra pályázhatnak a debreceni civil szervezetek
Támogatásra pályázhatnak a debreceni civil szervezetek
Működésre, programszervezésre, munkabérekre, eszközvásárlásra fordíthatják a pénzt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés