Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Homoktövis: a csodaszer gazdi és kutya számára

| 2022. 08. 10. | 16:15:00
XXX
Homoktövis: a csodaszer gazdi és kutya számára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem is gondolnánk, hogy a kertünkben megtermő, apró narancssárga, kissé fanyar ízű bogyó milyen hasznos immunerősítő segítség lehet a család minden tagjának! A homoktövis jótékony hatására napjainkban egyre nagyobb fókusz kerül, nem véletlenül! Kiemelten magas vitamintartalma miatt igazi csodaszernek tartják.

A homoktövis emberek és állatok számára egyaránt hasznos vitaminbomba. Akik gyakran olvasgatják a Kutyabarát Magazin hasznos tanácsait, azok már biztos jól ismerik a témát.

Mi is az a homoktövis?

A homoktövis hazánkban is őshonos, bozótos növény, mely rengeteg jótékony hatással bír. Elsősorban a délebbi, homokos régiókat kedveli, így elsősorban Pest megyében és a Szigetközben találkozhatunk vele. Természetesen a megfelelő körülmények megteremtése mellett bármely kertben megél. Ősszel terem, fanyar ízű, élénk narancssárga a termése. A jellegzetes fürtökben termő bogyó tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal (bogyós gyümölcsök között a legtöbbel!), E-vitaminnal, de A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, E-, K-, P-, PP-vitamint is tartalmaz. Kiemelkedő tulajdonságai okán számos készítmény alapanyaga.

Homoktövisolaj

A homoktövis feldolgozása során különleges olajat nyernek ki belőle, mely főként az antioxidáns hatása miatt közkedvelt. Nemcsak emberek, hanem kutyák számára is létezik már ilyen immunerősítő készítmény, melyet elsősorban tavasszal és ősszel szoktak ajánlani az állatorvosok. A homoktövisolaj flavonoidjai vízben oldódnak, így nagyon könnyen felszívódnak. Azonban mindig győződjünk meg róla, hogy kellő tisztaságú, megfelelő minőségű készítményt vásárolunk, mert a nem megfelelő technológiák alkalmazása mellett a magas vitamintartalom elillan! 

Emésztést segítő zsírsavak

Többek között a homoktövis feldolgozásával készülő olaj is tele van Omega-3, -6, -7 és -9, valamint egyéb hasznos zsírsavakkal, melyek jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre. Sajnos az még nem bizonyosodott be, hogy a kutyák szervezetében is jól felszívódik, illetve hasznosul, így a zsírsavak pótlására kedvenceink tekintetében alkalmazzunk például lazacolajat. 

Az Omega-7 zsírsavról érdemes tudni, hogy külsőleg is jól használható. Ápolja a kutyák bőrét, de segíti a sebgyógyulást és akadályozza a hegesedést. Műtétek után is gyakran alkalmazzák. 

Homoktövismag-olaj

A homoktövis magjából nyert, sárgás színű, enyhén diós ízű olaj tele van további zsírsavakkal. Tekintettel arra, hogy kutyák esetében az állati eredetű olajak hatékonyabbak, így ez a verzió marad a gazdi részére.

Akárhogy is döntünk, mind a nyers homoktövissel, mind az olaj változatával jót teszünk kutyusunk és családunk egészsége megóvása érdekében! Ha van rá lehetőségünk, mi magunk is ültessünk homoktövist kertünkbe, hiszen ez a csodaszer minden háztartásban jól jön! 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.