Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napelemes rendszerek sem egyformák: ismerd meg a fő típusokat!

| 2022. 07. 12. | 11:44:00
XXX
A napelemes rendszerek sem egyformák: ismerd meg a fő típusokat!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napelemeket egyre gyakrabban látjuk az épületek tetején csillogni, s a környezettudatosság jegyében egyre többen és többen vágnak bele a kivitelezésbe. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú rendszert szeretnénk! A választáshoz pedig ezek jellemzőivel sem árt tisztába kerülni.

Melyek a főbb alkotóelemei a napelemes rendszernek?

Természetesen a már előbb is említett csillogó panelek az egyik legfontosabb elemei a Napelemespályázatok napelemes rendszereinek is. Ezeket azonban megfelelően elhelyezni és rögzíteni is szükséges, akár az ingatlan tetejéről, akár talajra történő telepítésről van szó. Ennek megvalósítása a tartószerkezetek segítségével történik. 

A napelemek által előállított energia nem alkalmas a felhasználásra, az árammá való átalakításhoz az inverterekre van szükségünk. Továbbá meg kell valósítani azt is, hogy amikor éppen nem süt a nap, akkor se maradjunk áram nélkül, ez pedig már elvezet minket a rendszerek két fő típusához, a hálózatra kötött, valamint a szigetüzemű változathoz.

Hogyan működik a hálózattal összekötött napelem?

Jellemző, hogy ezt választják a megrendelők, ugyanis a szaldós elszámolásnak köszönhetően igen kedvezően megvalósítható és üzemeltethető a szisztéma. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a szolgáltató hálózatával egy ad-vesz mérőóra segítségével összekapcsolt napelemes rendszer a napfényes időszakban a tulajdonosa által nem felhasználásra kerülő áramot eladja az áramszolgáltatónak, amikor pedig nem áll rendelkezésre elegendő energia - például éjszaka vagy télen, borús időjárás esetén - akkor a szükséges áramot megveszi a hálózatról. 

A rendszer automatikusan működik, s igen kedvező konstrukciót kínál az adáshoz és vételhez, hiszen mindkét irányú folyamat ugyanazon az áron történik. Fontos, hogy ilyen típusú rendszer egyre kevesebb országban elérhető, helyette idővel, jelenleg várhatóan 2024-ben a bruttós elszámolás lép majd életbe, amivel kevésbé fogunk majd jól járni. 

Azért sem mindegy, hogy a dolog hogyan valósul meg, mert befolyásolja például az építendő napelemes rendszerben a napelemek számát és méretét, feltéve, hogy el szeretnénk érni a nulla forintos villanyszámlát. Fontos információ, hogy a szolgáltatóval éves elszámolásban működik a dolog, s a rendszer így engedélyköteles.

Szigetüzemű megoldás

Ebben az esetben a napelemes rendszer teljesen önálló és független a hálózattól. Ennek olyan előnyei vannak, hogy nincs szükség engedélyeztetésre, a hálózattal való problémák esetén is maximálisan működőképes, illetve ha egyáltalán nem elérhető a közelben az áramszolgáltatás, akkor is megvalósítható. Hátránya, hogy az akkumulátorok miatt magasabb költségekkel kell számolni.

Létezik hibrid megoldás is, amely a két rendszer előnyeit igyekszik ötvözni, ennek köszönhetően anyagi megvalósítása is a kettő között van nagyságrendileg, s szintén engedélyeztetni szükséges.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.