Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fiatal bőr titkai

| 2022. 07. 22. | 15:36:00
Ezekre figyelj nyáron!
A fiatal bőr titkai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nincs az évnek olyan szakasza, amikor az ember ne vágyna egészségesen ragyogó, fiatalos bőrre – legyen szó az arcáról vagy a teste bármelyik más részéről. Az azonban évszakonként változik, hogy éppen mire van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy a bőrünk a lehető legjobb képét mutassa. A következőkben arra térünk ki részletesen, hogy mi mindenre kell figyelned a forró, nyári időszakban, hogy ilyenkor is megelőzhesd az esetleges bőröregedést.

Mi változik nyáron?

Már májusban és júniusban azt tapasztalhatjuk, hogy a hőmérséklet egyre magasabb és a páratartalom megnövekszik - júliusban és augusztusban ez pedig csak tovább fokozódik. Ilyenkor a bőrünk hajlamosabb a zsírosodásra, így a pattanások megjelenése is gyakoribb. Nyáron ráadásul sokkal többet izzadunk, ami egyrészt a pórusok eltömődéséhez vezet, másrészt a bőrünk akár szárazabbá is válhat, amit mindenképpen ellensúlyoznunk kell. A klóros vagy sós vízben való fürdőzés ezen a helyzeten persze csak tovább ront.

Ami pedig talán az egyik legjelentősebb változás, hogy sokkal erősebbek az UV-A és UV-B sugarak. Ez jó hír a D-vitamin-raktáraknak, de rossz hír a bőrnek, hiszen ezek a sugarak rengeteget károsíthatnak a bőr külső rétegein. Kialakulhatnak napfoltok, leéghetünk, ráadásul hosszú távon a bőr korai öregedését is elősegítik ezek a hatások.

Mire figyeljünk?

A következőkben olyan tippeket adunk amelyekkel a fent említett változások rajtad nem fognak majd ki, a bőröd megtartja majd frissességét és fiatalosságát, te pedig büszkén mutogathatod azt, akár a strandon, akár egy esküvőn vagy bármilyen más eseményen!

Fényvédelem mesterfokon

A fényvédő arckrém használata egész évben ajánlatos, de nyáron ennél fontosabb praktikát nem is tudnánk említeni. A legjobb, ha egy könnyed, kellemesen hidratáló terméket választasz, amely nem hagy az – egyébként is olajosabb – arcon zsíros, ragadós érzést. Az arckrém mellett naptejet is használj a bőröd azon felületein, amelyeket szabadon hagysz!

Napozás okosan

Tudjuk, hogy ebben az időszakban mindenki vágyik a napra és szeretne szép, napbarnította színt elérni. Ha te is így vagy ezzel, akkor nem szeretnénk lebeszélni, csak arra kérünk, napozz okosan! Kerüld a napozást 11 és délután 3 között, minden alkalommal használj fényvédő arckrémet és naptejet! Közben pedig ne felejts el pótolni a kiizzadt folyadékot!

Hidratálás, hidratálás és hidratálás

És ezzel el is érkeztünk egy másik kulcsfontosságú ponthoz. Nyáron elengedhetetlen, hogy minél több folyadékot vigyünk be, lehetőleg tiszta víz formájában. A napi mennyiséget nyugodtan megemelheted 3-3,5 literre!

Nyári bőrápolási rutin

Most már biztosan te is látod, hogy a nyári hónapokban egészen másra van szüksége a bőrnek, mint télen, hiszen egész más hatásoknak van kitéve. Ez pedig azt jelenti, hogy más módon kell ápolnod nap mint nap. Válassz mélytisztító lemosót, a krémes állag helyett vizes, géles termékeket használj, amelyek nem nehezítik el a bőrt! Ilyenkor különösen jót tudnak tenni az antioxidáns-tartalmú szérumok is, mivel védenek a káros külső hatások és a szabadgyökök ellen, de a kollagéntermelést is beindítják. És persze: mindennap használni fényvédő arckrémet!

Ezek mellett már csak a rendszeres radírozásra kell figyelned: így ragyogóbb lehet a bőröd, az elhalt hámsejtek nélkül pedig a pattanásoknak nehezebb dolguk lesz veled.

Vitaminok

Azt gondolhatnád, hogy nyáron nem szükséges vitaminokat szedni, hiszen ilyenkor rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz – vagy legalábbis ennek így kellene lennie. Ám ilyenkor sem árt, ha egyes vitaminokat és ásványi anyagokat pótolunk. Ilyen például az A-vitamin, ami a nap által megkárosított bőr legnagyobb megmentője és a C-vitamin, ami az immunrendszer segítője, ráadásul segít aktívnak is maradnod a nyár folyamán.

Sminkelés ésszel

Ha nyáron is szeretsz egy kis sminket viselni, azzal nincs semmi gond – mi teljesen megértjük, hiszen ez olyasmi, ami önbizalmat ad a nőknek. Nem is kell lemondanod róla a 30 fokos melegben sem, de arra érdemes figyelni, hogy egy kicsit másképp csináld, mint télen. Jó szolgálatot tehet egy mattító sminkalap, báziskrém, amire mindig egy könnyed, vizes bázisú alapozó kerüljön, ami hagyja lélegezni a bőrödet! A nehéz púdereket inkább hanyagold, egy kis csillogás viszont még ragyogóbbá teszi majd a megjelenésedet!

Nyári életmód

A fenti tippek mellé még egy egyszerű gondolat: válts nyári életmódra! Étkezz egészségesen, egyél könnyed fogásokat, mozogj – például ússz – és legfőképpen: figyelj oda a tested jelzéseire! Hagyd el a káros szokásokat, mint például a dohányzást, amire ma már több egészségesebb alternatíva is létezik. Kerüld az alkoholt, inkább limonádézz, attól biztosan nem szédülsz majd a nagy forróságban. Ha ezekre mind odafigyelsz, az őszt egy sokkal egészségesebb, fiatalosabb, ragyogóbb bőrrel köszöntheted!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.