Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három fegyver a koronavírus visszatérése ellen

| 2022. 04. 27. | 19:57:00
Mi magunk is rengeteget tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében.
Három fegyver a koronavírus visszatérése ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ még javában küzd a koronavírus-járvány hullámaival, sok helyen máris az őszi hónapokban várható újabb erősödésre készülnek. Noha a Covid-19 elleni oltóanyag rekordsebességgel elkészült, a társadalom egészére vonatkozó nyájimmunitás nem alakulhatott ki.

Ma már tudjuk, hogy a vírus éveken keresztül befolyásolja az életünket, a kialakított járványügyi védekezések az életünk részévé válnak. Szerencsére mi magunk is rengeteget tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében.

Általános higiénia

A járvány megjelenését követően rengeteget hallhattunk a helyes kézmosásról és a kézfertőtlenítés fontosságáról, nem véletlenül… Az Egészségügyi Világszervez ajánlása szerint továbbra is a szappanos kézmosás az egyik legfontosabb higiéniai gyakorlat. De mi a helyzet a kézfertőtlenítők használatával?

Kezdjük a legelején! A kétféle megoldás tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálja, hiszen megszabadulhatunk a kezünkön megtapad kórokozóktól. A szappanos kézmosás során tulajdonképpen eltávolítjuk a megtapadt baktériumokat és vírusokat, illetve azt a természetes zsírréteget, ami táptalajként szolgál a különböző kórokozók számára. Ezzel szemben a kézfertőtlenítő gél „csupán” megöli a kórokozókat, így védve bennünket a fertőződéstől. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy tényleges fertőtlenítőhatást csak abban az esetben várhatunk, ha a készítmény alkoholtartalma legalább 60 százalékos. Továbbá tudni kell azt is, hogy az elégtelen mennyiségű szer használatával inkább ártunk, hiszen a kórokozók rezisztenssé válhatnak, így a következő alaposabb fertőtlenítést is túlélhetik. Ezért a szakemberek gyakran figyelmeztetnek a fertőtlenítő gélek helyes használatára: kellő mennyiségű gél felvitele után gondoskodjunk a szer alapos és egyenletes felviteléről, ezt követően teljes száradásig ne érintsünk semmit!

Szájmaszk használata

A koronavírust légúti kórokozóként említhetjük, így a cseppfertőzés elkerülése a járványhelyzet elkerülésének legfontosabb feladata. A szájmaszk használata indokolt minden esetben, amikor a kontaktus elkerüléséhez szükséges távolságtartás nem feltétlenül lehetséges; ha tömegközlekedéssel utazunk, ha boltba megyünk, ha kénytelenek vagyunk betérni egészségügyi intézményekbe, mindenképpen használjunk maszkot! Az ilyen jellegű preventív gyakorlat minimális napi esetszám mellett is indokolt.

Nem feltétlenül van szükségünk orvosi maszkra vagy szűrőbetéttel ellátott arcmaszkra, hiszen a sűrűszövésű anyagból készített, akár otthon varrt szájmaszkok is kiváló szolgálatot tehetnek. Noha a szövetszálak között a vírusok és baktériumok „átcsusszanhatnának”, ez mégis minimális mértékben történik meg, ugyanis a szállítóközegként szolgáló nyálcseppeket a maszkok könnyűszerrel feltartóztatják. Használjuk őket!

Immunerősítés

Az immunerősítés legalapvetőbb feltétele a megfelelő mennyiségű vitamin elfogyasztása. A nyári időszakban a szervezetünk elégséges C- és D-vitaminhoz juthat abban az esetben, ha egészséges táplálkozást folytatunk. Az előttünk álló nyár tehát remek lehetőséget nyújt arra, hogy felturbózzuk az immunrendszerünket és felkészülve várjuk az őszi hónapokat.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az elégséges folyadékbevitel fontosságáról sem. Egy felnőtt szervezet számára naponta legalább másfél liter folyadék elfogyasztása ajánlott, aminek zömét tiszta víz teszi ki. Elengedhetetlenül szükséges a kellő mennyiségű pihenés is. Aludjunk nyolc órát, és a szervezetünk hálás lesz érte!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.