Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Bitcoin veszélyt jelent a klímára vagy egy fenntartható megoldás?

| 2022. 04. 01. | 15:35:00
A Bitcoinnak a klímaváltozásban és a fenntarthatóságban betöltött szerepe erősen vitatott téma a környezetvédői és akadémiai körökben
A Bitcoin veszélyt jelent a klímára vagy egy fenntartható megoldás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lent leírtakat érdemes tudni a témáról.   

A bitcoin era mint kényelmes, biztonságosabb és alacsonyabb költségekkel járó fizetési mód jelentős népszerűségre tett szert.  Egyesek jövedelmező, értéket megtartó és fenntartható eszköznek tekintik, mellyel hatékonyan védekezhetünk az inflációs kockázatok ellen. Azonban a Bitcoin ellen kritikus hangok is felszólaltak, elsősorban hatalmas környezeti befolyása miatt aggódó környezetvédők részéről. Ezen vélemények szerint a Bitcoin energiaigénye hatalmas és nagyon magas a kapcsolódó széndioxid-kibocsátás is.  A Bitcoint sokan bírálják, mint nagyon ingadozó valutát, ami rendkívül gyorsan destabilizálná a világgazdaságot. Tehet jogos a kérdés: a Bitcoin veszélyt jelent a klímára vagy egy fenntartható megoldás? Az alábbiakban választ talál a kérdésre. 

A Bitcoin okozta környezeti problémák  

Sokakban aggodalmat kelt, hogy a Bitcoin hálózat rengeteg, a szénerőművekhez hasonló, nem megújuló energiaforrásból származó energiát használ. Az energia legnagyobb részét a Bitcoin-bányászat használja el, hiszen a tranzakciók megerősítéséhez és az új tokenek gyártásához sok energiára van szükség a nagy teljesítményű számítógépek és hardver működtetése során. A kritikusok a Bitcoin bányászatot csupán felesleges, energiapazarló folyamatnak tartják. 

A Bitcoin bányászata olyan sok energiát igényel, ami meghaladja még egyes országok, például Hollandia vagy Kazahsztán energiafelhasználását is. A világszinten felhasznált összes energia legnagyobb részét a fosszilis üzemanyagokkal működő erőművek adják. Tehát, elfogadható az az érvelés, miszerint a Bitcoin-bányászat részben felelős a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok egyre növekvő kibocsátásáért. 

Azonban a statisztikai adatok szerint a Bitcoinnak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása sokkal kisebb, mint az olyan jelentős iparágaké, mint a mezőgazdaság, a szállítmányozás, az építőipar és az energiaipar. 

Egyes környezetvédők szót emeltek a Bitcoin tranzakciók jelentős energiaigénye ellen is. A Bitcoin hálózat 980 kWh energiát használ fel minden egyes tranzakcióhoz, ezzel szemben egy MasterCard tranzakció csupán 0,0006 kWh energiát használ.

Vannak, akik aggodalmukat fejezik ki a Bitcoin-használat következtében létrejött, a környezetet jelentősen károsító elektronikus hulladékokat illetően. A Bitcoin-bányászattal foglalkozó felhasználók különleges hardvert használnak, és az extrém használati körülmények között ezek az eszközök gyorsan elavulnak. A kidobott hardver gyakran a már amúgy is túltelített hulladéktárolókban végzi. Mindez jelentős környezeti terhelést jelent. 

Ingadozás 

A kriptovaluták rendkívül ingadozó pénzügyi eszközök, éles és jelentős árváltozásokkal. A Bitcoin története során számos hirtelen fel- és leugró árváltozásokat produkált, ezért egyes befektetők attól tartanka, hogy hosszútávon nem fogja megtartani értékét.

Annak ellenére, hogy az idők során a Bitcoin értékében jelentős zuhanások voltak, minden esetben gyorsan sikerült megerősödnie.  A befektetők előrejelzései szerint az egyre növekvő igény és az így fellépő hiány következtében a jövőben a Bitcoin nagy jelenőségűvé válik.  Manapság majdnem minden kriptovaluta-kereskedő app átfogó piacelemzést, diagramokat és egyéb, a befektetőket és a kereskedőket segítő eszközöket is tartalmaz, ezekkel pedig sikeresen elkerülhetők az ingadozásból fakadó negatív hatások. 

A Bitcoin és a fenntarthatóság 

Sok elemzőközpont és a kriptovalutákat támogató szervezet, többek között az ENSZ is úgy véli, hogy a digitális valuták és az azokat működtető technológiák jelentős szerepet tölthetnek be a fenntartható fejlődés kialakításában és megtartásában.  A Bitcoin és a hozzá fűződő blokklánc technológia lehetővé teszi egy a manipulációktól mentes, decentralizált pénzügyi rendszer kialakítását. Ennek köszönhetően a Bitcoin egy biztonságos fizetési mód és eszköz, ideális megoldás a gyenge intézményi rendszerekkel és magas korrupcióval rendelkező régiókban. 

Számos segélyszervezet, például az Élelmezési Világprogram, most már blokkláncot használ és a világ különböző pontjaira így juttatják el biztonságosan a humanitárius segélyeket a különböző kedvezményezetteknek.  Más cégek a blokklánc integrációt az ellátási láncok hatékony és átlátható megvalósításához, vagy készletgazdálkodáshoz alkalmazzák. 

A Bitcoin működéséhez használatos blokklánc technológia egy nyílt forráskódú platform, ami több iparágban jelenetős újításokat inspirál. Tanulmányok igazolják, hogy a blokklánc az átlátható adatkezelés, a finanszírozás és a tiszta energiapiacok révén elősegítheti az éghajlatvédelmet.  Több projekt keretén belül vizsgálták a blokklánc környezetvédelmi hatásait, sikeres eredménnyel. A WWF a technológiát a tonhalágazatban megjelenő illegális halászat megszüntetésére használta. 

A Bitcoin környezeti hatásai miatt számos világszerte szervezet, befektető és aktivista csoport fejezte ki aggodalmát. Azonban a Bitcoin igazoltan fenntartható valuta és eszköz, ami globális gazdasági növekedést eredményez. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Hangsúlyozzák, nem lettek tények kihúzva a vádiratból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés