Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elöl- vagy felültöltős? Melyik mosógép lenne a legjobb választás?

| 2022. 02. 22. | 09:52:00
Előnyök és hátrányok.
Elöl- vagy felültöltős? Melyik mosógép lenne a legjobb választás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az alapvető háztartási eszközök egyik legfontosabb eleme a mosógép. Számos funkcióval programmal ellátott terméket ismerünk már a piacon.  Bármennyire is egyszerű a kiválasztása mégis felmerül a kérdés vajon elől- vagy felültöltős mosógép választása a legpraktikusabb.

Mint minden egyes termék esetében szeretünk érdeklődni barátoktól, fórumokat olvasni az interneten. Ez nincs másképp egy mosógép esetében sem mivel hosszútávra vásároljuk meg. Ha jól választunk megkönnyíti a dolgunk és öröm a használata, viszont ha melléfogunk az nagyon is elronthatja a mindennapjainkat.

Első körben, amivel tisztában kell lennünk, hogy mekkora kapacitásra lesz szükségünk, vagyis mekkora az a háztartás, milyen a mosási szokás. Vegyünk erre egy jó példát. Ha nagy a család akkor egy előltöltős mosógépben akár 12 kg ruhát is ki tudunk mosni egyszerre, viszont a felültöltős mosógépekbe maximum csak 7-8 kg ruhát tudunk beletenni. Tehát egy egyedülállónak vagy egy házaspárnak bőven elég egy felültöltős gép, viszont egy nagycsaládnak már ez a kapacitású mosógép igen kevés.

A másik szempont, hogy hová szeretnénk tenni a mosógépet. A felültöltős mosógépek keskenyek, vannak közöttük 40 cm-es szélességűek is melyek már egy kisebb méretű fürdőszobában kényelmesen elférnek. Az előltöltős gépeket akár a konyhapult alá is tehetjük, így nagyobb hely marad a fürdőszobában. Sőt, ha bele gondolunk bármit tárolhatunk a tetején, akár még szárítógépet is így ez is egy helytakarékos megoldás.

A vélemények szerint sokkal egyszerűbb egy felültöltős mosógépet használni hiszen nem kell hajolgatni akkor mikor a ruhát beletesszük, valamint amikor kivesszük azonnal a szemünk elé helyezhetjük tisztasági ellenőrzésre és már mehet is a szárítóra. Ezzel szemben az előltöltősnél viszont hajolgatni kell és a ruhákat általában egy lavórba tesszük kivételkor.

Az előltöltős mosógépek nagyobb centrifugális fordulatszámra képesek, így szárazabb ruhát vehetünk ki a mosógépből. Tehát ha szárítógépünk van otthon vagy kombinált a mosógépünk így kisebb energiaráfordítással tudjuk szárazzá tenni a vizes ruháinkat. Az se mindig jó, ha túl vizes marad a ruha azok számára is, akik simán csak kiteregetik a ruhákat hiszen a pára miatt nagyobb a veszélye a penészedésnek.

Fontos tudni azt, hogy bizony ezek a mosógépek sem örökéletűek és olykor javításra szorulhatnak. Ez kiszámíthatatlan ezért fontos az, hogy vásárlás során figyeljünk oda arra, hogy milyen garancia időtartammal vásároljuk meg a gépet. Az előltöltős gépeknél gyakori hiba szokott lenni az ajtónál lévő gumi szivárgása, penészedése. De sajnos a felül töltős gépeknél is elmondható, hogy előfordul a rozsdásodás, penészedés az ajtónál. Megemlíthetem azt is, hogy előfordulhat, hogy véletlenül csipeszt vagy más apró tárgyat ejthetünk véletlenül a dob mellé. Erre nagyon oda kell figyelni hiszen a legtöbb esetben csak erre szakosodott szakember tudja megoldani a problémát.

A speciális programok figyelembevétele sem utolsó szempont. Van-e benne gyors vagy sport program, ha pici baba van a családban akkor a babaruhákat tudja-e kímélően és higiénikusan mosni. Nagyon jó dolog az intelligens mosógép, amely automatikusan felismeri a foltot és ennek függvényében állítja be az áztatást, a hőmérsékletet és a dobmozgás sebességét és irányát. Ezzel a funkcióval energiát, vizet és mosószert is spórolhatunk. Létezik olyan program is, amellyel késleltetni lehet a mosást akár 24 órára is így akár éjszakai árammal is moshatunk.

Rendelkezhetnek még emlékeztetővel, dobtiszttó programmal és még vízvédelemmel is például. A vízvédelem annyit tesz, hogy szivárgás esetén automatikusan közvetlenül a vízcsapnál zárja el a vízbevezetést a mosógép. Ma már olyan halk mosógépeket gyártanak, amelyek nem érik el egy normál beszélgetés hangerejét.

Hosszútávon az elöltöltős mosógépeknek olcsó az üzemeltetőségük. Ebben nyilvánul meg az, hogy lehet, hogy drágábbak, mint a felültöltős mosógépek és nagyobb helyet foglalnak, viszont egy idő után a befektetett pénzünk megtérül. Talán az egyetlen érv a felültöltős mosógépek mellett az, hogy olcsóbbak és az élettartamuk jelentősen hosszabb, mint az előltöltős termékeké.

Természetesen mindkét mosógép típusnak meg vannak az előnyei és a hátrányai is. Ezért sem olyan egyszerű a választás még is a saját igényünk fogja meghatározni a döntést. Ha nincsenek speciális igényeink a felültöltős mosógépek tökéletesen megfelelnek az igényeinknek, viszont ha jobban beleássuk magunkat a részletekbe bizony még is csak az alul töltős mosógép a legjobb választás. Véleményem szerint a dizájn és az elhelyezés, valamint a kapacitás lesz a döntő abban a kérdésben, hogy vajon elől vagy felül töltős mosógépet vásároljunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.