Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyógytorna személyre szabottan

| 2021. 10. 13. | 11:47:00
XXX
Gyógytorna személyre szabottan
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyógytorna a páciens megmozgatása gyógyító jelleggel. A gyógytorna történetének a gyökereit az ókori Kínában találjuk meg. Időszámítás előtt 2600-ban alkotta meg Huang-ti császár a Gung-Fu-t, ami gyógyító mozgást jelent.

Indiában ez idő tájt a jógát alkalmazták hasonló célra. Görögországban Hippokratész a táplálkozás-masszázs-testmozgás megfelelő egyensúlyára hívta fel a figyelmet. Az akkori kor embere fejlettebb testkultúrával rendelkezett. Ismerték a légzőtornát, az ellenállásokkal szemben végzett mozgást és a gyors erőgyakorlatokat is.

Magyarországon Schöpf-Merei Ágost nevéhez fűződik a mozgással való gyógyítás meghonosítása. Schöpf-Merei gyermekgyógyász szakorvos volt, 1836-ban Pesten nyitotta meg az első ortopédiai intézetet. Sajnos ezt az épületet később a nagy pesti 1838-as árvíz elpusztította. 

Milyen gyógytornák léteznek?

Manapság már több típusú gyógytorna közül választhatunk. Létezik Vojta-, Dévény-, Bobath-, Katona-, Schroth-, Tanzberger-, Terrier-, McKenzie-módszer, ezenkívül Maitland-, Mulligan-manuálterápia, illetve Proprioceptív Neuromuscularis Facilitációt és Bowen technikát is alkalmaznak. 

Ahogyan láthatjuk, bőséges a kínálat. A módszerek bár más és más területeken dolgoztatják meg az izmokat, egy valamiben mégis hasonlítanak: mindegyik gyógytorna a mozgást használja fel a gyógyítás érdekében. Ha nem használjuk az izmainkat, akkor sorvadásnak indulnak. S ha az izmok elsorvadnak, akkor az ízületeinkre nagyobb terhelés kerül. Ezáltal viszont az ízületeket megterhelő mozdulatok fájdalommal fognak járni.

Fájdalommal jár-e a kezelés?

Tapasztalatból is tudhatjuk, ha hosszabb ideig nem használjuk az izmainkat, akkor nem ajánlatos hirtelen nagyobb erőkifejtésnek kitenni őket. Ha mégis megtesszük, izomlázunk lehet, rosszabb esetben pedig akár le is sérülhetünk. Egy gyógytornász pontosan arra tanít meg, miként lehet szépen, fokozatosan helyreállítani az izmok tónusát, illetve az ízületek egészséges mozgásterjedelmét.

A gyógytornász először felméri a páciens állapotát. Elolvassa a diagnózist, megfigyeli a beteg korát, nemét, testsúlyát, általános fizikai erőnlétét, és ahhoz igazítva állít össze számára olyan gyakorlatsort, ami szükséges a javulása érdekében. Ha még nem tapasztalta volna, egy torna első ízben bizony fárasztó, kimerítő lehet, de hosszú távon nagy javulást eredményez az általános közérzetében. Képes arra, hogy ne csak enyhítse a tüneteket, hanem hogy végül megszüntesse a fájdalom okát.

A CMC Déli Klinika gyógytorna programja

A CMC Déli Klinikán személyre szabott gyakorlatokkal várják Önt a gyógytornász szakemberek. Olyan gyakori mozgásszervi betegségeket is eredményesen kezelnek, mint például a gerincsérv. De manapság az ülő életmódhoz szokott szervezet számára elengedhetetlen fontosságú egy olyan gyógytorna program, amely segíthet számos, később kialakuló probléma elkerülésében. Szükség esetén terápiát nyújtanak a sportsérülés vagy más elváltozások kezelésében is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.