Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ízletes házi kenyerek titkai

| 2021. 10. 13. | 13:26:00
XXX
Az ízletes házi kenyerek titkai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, de sokan nincsenek megelégedve az ipari körülmények között előállított, hamar kiszáradó, morzsálódó, adalékanyagokkal teli pékárukkal. A tradicionális, házilag készített kenyérnek viszont nincsen párja, ezért ha már te is kacérkodtál a gondolattal, hogy magad süsd meg otthon, akkor tarts velünk! 

Mire lesz szükséged?

Az igazi kenyér mindössze 3 összetevőből áll: liszt, víz és só. A liszt és a víz elegyéből készítik a kovászt, melyben élesztőgombák, tejsav- és ecetbaktériumok találhatóak. A kovász segítségével nő meg a kenyér sülés közben, bár otthon is lehet “nevelgetni”, viszont időigényes és macerás, így ez inkább haladóknak ajánlott. Kezdőként, vagy gyors megoldásként a bolti élesztő is tökéletesen megfelel.

Ezen felül szükség lesz még lisztre is. Ne sima finomlisztet használj, hanem BL 80 jelöléssel ellátott kenyérlisztet, valamint vízre, sóra és némi zsiradékra. 1 kg liszthez körülbelül 6 dl víz, 4 teáskanál só, 4 evőkanál zsír vagy olaj, 5 dkg (egy kocka) friss, vagy 14 g (2 tasak) szárított élesztő kell. 

A kenyeret nem tepsiben, hanem valamilyen fedett edényben, például római tálban, jénaiban kell megsütni. A Gasztronagyker hőálló táljai között biztosan megtalálod a megfelelő méretűt. Ha pedig minden megvan, lássunk is hozzá. 

Az időigényes és nehezebb rész, avagy a kenyértészta összeállítása

Kézmeleg vízbe morzsold vagy szórd bele az élesztőt! A lisztet szitáld egy tálba és keverd össze a sóval! Készíts egy mélyedést a közepén, majd öntsd bele az élesztős vizet! Kezdd el gyúrni, majd ha már összeállt, akkor tedd át egy deszkára vagy munkalapra és dolgozd ki alaposan! A tésztának simának, rugalmasnak, hólyagosnak kell lennie, ez a folyamat akár 20-30 percbe is telik, szóval idő- és energiaigényes munkafolyamatról van szó. 

Ha a tészta elérte a kívánt állagot, lefedve keleszd 40-50 percig, majd gyúrd át és formázz cipót belőle! Utána ismét hagyd kelni! Közben kapcsold be a sütőt, állítsd 200-230oC-ra!

Irány a sütő!

A második kelesztés után újbóli gyúrás következik, majd helyezd a tésztát a sütőpapírral bélelt jénaiba! Nagyon fontos, hogy a kenyeret gőzöléssel kell sütni, ám mivel azt otthoni sütőkben általában nincs ilyen funkció, ezért fedett edényt kell használni. 

A jénaiban lévő tésztát egy spriccelős flakon segítségével permetezd le vízzel, és vagdosd be 2-3 helyen egy éles késsel! Az edény tetejét belülről szintén nedvesítsd meg, majd rakd a fedőt a jénaira, és mehet a kenyér a sütőbe! 

Körülbelül 1 óra alatt készre sül. Ha vastagabb, ropogósabb héjat szeretnél, akkor az utolsó 10-15 percben fedő nélkül maradjon a sütőben. Hogyha a kenyér teljesen átsült, akkor borítsd ki egy rácsra vagy deszkára hűlni! 

Még forrón permetezd meg a tetejét ismét egy kis hideg vízzel, ettől fényesebb lesz és szépen kicserepesedik. Most már csupán annyi dolgod van, hogy megvárd, amíg kihűl, és máris szeletelheted. Fogyaszd szendvicsként vagy csak kend meg lekvárral, vajjal, zsírral, tetszés szerint. Jó étvágyat!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.