Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A legnemesebb gombafajta: érdekességek a szarvasgombáról

| 2021. 10. 13. | 13:13:00
XXX
A legnemesebb gombafajta: érdekességek a szarvasgombáról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szarvasgomba azon élelmiszerek közé tartozik, amiről a magyarok többsége hallott már, de még sosem kóstolta. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy egy meglehetősen ritka és drága gombafajtáról van szó, ami a luxusélelmiszerek kategóriájába tartozik. De mit érdemes tudni róla? Íme néhány érdekesség! 

Csúf külső, ízletes belső

A szarvasgomba a tökéletes példa arra, hogy a “ronda és finom” állítás maximálisan megállja a helyét. Kinézetre ugyanis egyáltalán nem hasonlít az olyan ismert gombafajtákra mint például a csiperke vagy a vargánya, hanem sötét színű, rücskös kis gumók formájában nő a talajban.

E csúf külső azonban csodálatosan értékes és ízletes belsőt takar, melynek köszönhetően háztartásokban igen ritkán lelhető fel, de még az éttermek közül is csak a nívósabbak étlapján szerepelnek szarvasgombás fogások. 

Hol terem a szarvasgomba?

A gombafajta másik különlegessége, hogy a föld alatt nő, mégpedig a párás, sűrű erdőkben a fák gyökerei között. Mivel a felszínen az égvilágon semmi sem utal a jelenlétére, nem mellesleg színének köszönhetően könnyen beleolvad a talajba, ezért roppant nehéz megtalálni. 

Az ember egyedül nem is nagyon lenne képes rá, ám szerencsére két segítőtársa is akad: a sertés, illetve a kutya. Ezeknek az állatoknak ugyanis rendkívül fejlett a szaglásuk, ezért képesek kiszimatolni a föld alatt rejtőző szarvasgombákat. 

Ma már főképp kutyákat használnak e célra, ugyanis a sertések nem csak megtalálják, hanem jóízűen el is fogyasztják az értékes csemegét, a kutyák viszont csupán kiássák, de nem habzsolják be a zsákmányt. 

Mindazonáltal így is egy rendkívül ritka gombáról van szó, melynek az ára is az egekben van: kilója több százezer, de akár egymillió forint is lehet! A felhasználása viszont nagyban különbözik más gombafajtákétól, ugyanis a szarvasgombát nem önmagában fogyasztják, hanem ízesítőként használják, így egy-egy fogáshoz csak nagyon kevés kell belőle. 

Habár a szarvasgomba egyértelműen luxus alapanyagnak számít, akkor sem érdemes keseregni, ha nem engedhetjük meg magunknak. Számtalan ízletes, különleges étel létezik még, melyek közül sok az Interfood minőségi kínálatában is megtalálható. Az ebédrendelés pedig manapság már sokkal inkább az elérhető luxus kategóriájába tartozik! 

Hogyan lehet felhasználni a szarvasgombát?

A friss szarvasgombát érdemes minél hamarabb felhasználni, ugyanis igen gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Csak óvatosan szabad tisztítani, hogy fel ne sértsük a héját, ugyanis ez az egyik legértékesebb része. 

Amit fontos megjegyezni, hogy tilos erőteljesen felmelegíteni, ugyanis körülbelül 60 Celsius-fok fölött drasztikusan veszít az ízéből. Vagy nyersen, vékony szeletekre vágva, vagy az elkészült étel tetejére reszelve fogyasszuk. 

A friss változat mellett természetesen tartósítva is találkozhatunk vele, a gourmet üzletek kínálatában kapható például szarvasgombaolaj, pástétom vagy vaj formájában is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-nél papíron minden rendben
A DVSC-nél papíron minden rendben
Első körben elfogadták a debreceniek által benyújtott összes dokumentumot.
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.