Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek lehetnek a takarítás kellemetlen következményei

| 2021. 05. 20. | 09:35:00
orrfolyástól a lebertségig.
Ezek lehetnek a takarítás kellemetlen következményei
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Takarítás közben a fertőtlenítőszerekben található vegyszerek belégzése vagy a mások által otthagyott tárgyak megérintése egyaránt súlyos egészségügyi panaszokhoz vezethet. De hogyan gondoskodhatsz otthonod tisztaságáról egészségbarát módon? Erre adunk most választ!

Milyen tüneteket okozhat a vegyszeres takarítás?

Legalább az egyiket szoktad tapasztalni? Valószínűleg a mérgező kémiai vegyületek okozzák.

  • Bőrbetegségek. Ha kiütéseket tapasztalsz, és az otthonodba érve azonnal elkezd viszketni a bőröd, mindenképpen gyanakodj a vegyszerekkel teli tisztítószerekre is!
  • Szemviszketés. Amikor a nyálkahártyát szüntelenül irritálja egy-egy tisztítószer jelenléte a levegőben, az egyik legelső tünet a szinte soha véget nem érő szemviszketés.
  • Kötőhártya-gyulladás. Sajnos a folytonos szemdörzsölésből egyenesen a kötőhártya-gyulladása szokott következni. Ilyenkor az orvos által felírt szemcseppek segíthetnek, de az alapvető problémát nem oldják meg.
  • Orrfolyás. Szintén a nyálkahártya irritációja miatt történik. Sokszor szemviszketéssel együtt jár, ami allergia esetén még kellemetlenebb a mindennapokban.
  • Levertség. Gyakran érzed magad fáradtnak és lehangoltnak? Ezt bizony a takarítás közben alkalmazott vegyi anyagok is előidézhetik, hiszen az idegrendszert is károsítják.

Milyen vegyszerek állhatnak a panaszok hátterében?

Következzen a 2 leggyakoribb kemikália, ami a hétköznapi tisztítószerekben fellelhető!

Formaldehid

Habár a formaldehid rákkeltő hatással bírhat, a legtöbb tisztítószerben mégis megtalálható ez a csípős szagú gáz. Takarítás közben a vegyi anyag belégzése roncsolja az idegrendszert, amelynek következtében hasogató fejfájás és szédülékenység, illetve hányinger és erős fáradékonyság is felléphet.

Asztmában vagy egyéb felső légúti megbetegedésben szenvedőknek különösen káros a formaldehides takarítás, hiszen már rövid idejű expozíció esetén is jelentkezhetnek az asztmás rohamok.

Mire figyelj a tisztító- és fertőtlenítőszer vásárlásakor?

A formaldehidet a gyártók sokszor az alábbi nevek egyikével tüntetik fel, de a termék valójában ugyanazt a vegyszert tartalmazza:

  • Metil-aldehid
  • Metilén-glikol
  • Metilén-oxid
  • Oximetilén
  • Metándiol
  • Formalin

Klór

Felmosásra és ruhák fehérítésére egyaránt gyakran használatos. Belégzése olyan egészségügyi problémákat idézhet elő, mint a tüdő ödéma vagy a nyelőcső teljes roncsolódása. Otthoni takarításkor persze nem feltétlenül vagyunk ekkora veszélynek kitéve, de a bőrt és a nyálkahártyát megállás nélkül irritálja ez a mérgező gáz.

Légzőszervi betegséggel küzdőknek ajánlott minél hamarabb abbahagyni a klórral történő tisztítást, mivel a rendszeres kitettség az asztmás és allergiás tüneteket egyaránt súlyosbíthatja. Izomgyengeséget, migrént, bőrkiütéseket és hányingert, illetve gyomorpanaszokat is okozhat.

Hogyan előzheted meg a takarítást követő allergiás panaszokat?

Íme a 3 legpraktikusabb tanács

Takaríts vegyszermentesen!

Ha otthonodat mindig tisztán szeretnéd tartani, de legalább ugyanilyen fontosnak tartod az egészséged is, akkor a kemikáliáktól mentes takarítás jelenti a leghatékonyabb megoldást. A vegyszermentes tisztítószerekben nem találhatók olyan egészségre káros anyagok, mint az ammónia és a formaldehid, vagy éppen a nátrium-hidroxid.

Viselj védőkesztyűt!

Eldobható vinyl kesztyű segítségével soha nem kell közvetlenül a szennyezett tárgyakhoz érned. Munkahelyi takarításkor ez kifejezetten fontos a koronavírus elterjedésének megállításához is. Szerencsére a különféle védőkesztyűkben mindig kényelmesen takaríthatsz, és nem kell aggódnod a vérkeringés elszorítása vagy a kesztyű eltávolítása utáni bőrirritációk miatt.

Rendezd át az otthonod!

Minél több poratka halmozódik fel a szobák sarkaiban és a szekrények alatt, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki kellemetlen allergiás tünetek. Érdemes először a hálószobában és a nappaliban kezdeni az átrendezést, hiszen ez a két legporosabb helyiség a lakások túlnyomó többségében. Ajánlott minél szellősebbre, tágasabbra rendezni a teret, hogy a bútorokat és az eddig nehezen hozzáférhető helyeket is bármikor pillanatok alatt tisztává varázsolhasd.

Otthonod tisztasága mellett fordíts legalább ugyanakkora figyelmet egészséged megőrzésére is! Takaríts minél kevesebb vegyszer felhasználásával, viselj gumikesztyűt a fertőzések megelőzése érdekében, és hozd el otthonodba a valódi fellélegzést a túlzsúfolt szobák átrendezésével!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés