Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miről árulkodhatnak a bőrbetegségek?

| 2020. 09. 02. | 09:56:00
Íme, a leggyakoribb problémák.
Miről árulkodhatnak a bőrbetegségek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bőröd állapota nemcsak arról árulkodik, mennyit költesz szépségápolási szerekre, és sokszor a bőrbetegségek sem csak a smink, vagy a túlzott faggyútermelés számlájára írhatók. Az arcbőr, és azon belül is a szem alatti vékony bőrréteg a legérzékenyebb, de a kézfej, a bőrkeményedések és a száraz, cserepes bőr is intő jel lehet. 

A következőkben összegyűjtöttük, mik azok a leggyakoribb problémák, amik a különböző bőrbetegségek hátterében állhatnak és adunk néhány tippet ahhoz is, hogyan lehet egészségesebb a bőröd anélkül, hogy vagyonokat kellene rá költened. 

Pattanások: hormonális problémák

A pattanások és aknék jelentkezése az arcon, a mellkason, vagy a háton leggyakrabban hormonális problémákra utalnak. Ha a serdülőkor elmúltával is rendszeresen szenvedsz a pattanások miatt, érdemes meglátogatnod egy bőrgyógyászt, aki segít kideríteni, mi áll a probléma hátterében. A tüneti kezelésben nagy segítséget nyújthatnak a szalicilsavas készítmények, például pattanás tapaszok, melyek hegek, sebek nélkül segítenek eltüntetni a gyulladt pattanásokat. A már meglévő hegek csökkentésében is segíthetnek a hámlasztó hatású szérumok. Ezeket azonban csak mértékkel használd, ugyanis túl szárazzá tehetik a bőrt, ami így sokkal érzékenyebb lesz a külső hatásokra. 

A hölgyek esetében a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése is okozhat bőrproblémákat. Jellemzően abbahagyásuk után jelentkeznek szembetűnőbb tünetek, melyek a hormonháztartás normalizálódásával maguktól is elmúlhatnak. 

Gyulladt, aknés bőr: emésztési gondok

Az emésztési gondokra utaló aknék és pattanások a leggyakrabban a száj környékén és az orrszárnyakon, az orr külső oldalán jelentkeznek. Kiváltóokuk általában a nem megfelelő bélflóra és a tápanyagok nem megfelelő felszívódása, amit a helytelen táplálkozás okozhat. Jó hír, hogy a tüneti kezelés mellett a háttérben rejlő okok ismeretével a probléma gyökerét is megszüntetheted. 

Kerüld a félkész, vagy készételeket, a finomított cukrot és gabonaféléket, például a fehér kenyeret! A bélflóra egészséges állapotának visszaállításában bizonyos étrendkiegészítők is segíthetnek. Természetes úton azonban az élőflórás joghurtok és joghurtitalok is megoldást nyújthatnak. 

Rozácea: a keringési zavarok jele

A rozácea, vagyis a bőr közvetlen felszíne alatt elpattant hajszálerek a keringés zavaraira utalnak. A szív- és érrendszer karbantartásával, vagyis a megfelelő folyadékbevitellel és testmozgással megelőzhető ez a probléma. A hajszálerek elpattanása ugyanakkor utalhat magas vérnyomásra is, amit érdemes kivizsgáltatni a súlyosabb gondok elkerülése érdekében. A magas vérnyomás is csökkenthető természetes módszerekkel, a stresszkezelés, így a meditáció és bizonyos légzéstechnikák segíthetnek, súlyos esetben pedig gyógyszerekkel is kordában tartható. 

Szem alatti sötét karikák és fénytelen, fakó bőr

A szem alatti sötét karikák hátterében gyakran áll a túlzott sófogyasztás. Ha emellett a folyadékbevitelre sem figyelünk oda, az gyorsan rajta hagyja nyomát a bőrünkön. Fénytelenné, fakóvá, egészségtelenné válik, de a haj, vagy a körmök töredezése is a folyadékhiány tünetei közé tartozik. Egy felnőtt ember napi átlagos vízfogyasztása nagyjából két liter, a legtöbben azonban ennek a felét is alig isszák meg egy nap. 

Ha neked is nehezen megy az előírt mennyiség betartása, telefonos alkalmazásokkal emlékeztetheted magad, hogy 1-2 óránként igyál meg egy pohár vizet. A bőrödön kívül az egész szervezeted hálás lesz érte. 

Milyen bőrelváltozások utalnak komolyabb egészségügyi problémákra?

A májfoltok megjelenése

A bőrelszíneződésekre, májfoltokra, anyajegyekre mindig érdemes odafigyelni, kialakulásuk hátterében ugyanis rosszindulatú elváltozások is állhatnak. A májfoltok megjelenése a legtöbbször a májfunkciók csökkenésével áll összefüggésben. Mivel ez a szerv nagy szerepet játszik a méreganyagok megszűrésében és kiválasztásában, ha túltelítődik, azt a bőrön jelentkező foltok is jelzik. Ilyenkor egy méregtelenítő kúra nagy segítség lehet. A májfoltok gyakran a kézfejen, a dekoltázson és az arcon alakulnak ki. Ha ilyet találsz magadon, érdemes orvoshoz fordulni és vérvizsgálattal megbizonyosodni róla, hogy minden rendben van-e a szervezetedben. 

Bőrbetegségek: az immunrendszer működésének problémái

Az immunrendszer túl- vagy alulműködése is okozhat bőrbetegségeket. Ezek legtöbbször piros, viszkető, vagy gyulladt foltok formájában jelentkeznek. Az allergiás reakciókhoz hasonlíthatóak, így, ha néhány napon belül nem múlnak el, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni velük. Vérvizsgálat segítségével az immunrendszer zavaraira is könnyen fény deríthető, működése pedig C-vitamin és D-vitamin szedésével, valamint a bélflóra javításával is segíthető

Az egészséges bőr ismérvei

Az egészséges bőr rugalmas tapintású, nem száraz. Felülete ragyogó, de nem zsíros, színe egységes. Ennek elérése különböző kozmetikai szerekkel segíthető. Például a fentebb említett szalicilsavas szérumokkal, melyek finom kémiai hámlasztással tisztítják meg a bőrt az elhalt hámsejtektől, és tisztítják ki az eltömődött pórusokat. Összességében azonban az életmód és az egészséges táplálkozás a legjobb módja annak, hogy testünk mellett bőrünk is jó formában legyen

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.