Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mikor ajánlott a lézeres szemműtét elvégzése?

| 2020. 06. 26. | 10:35:00
Éleslátás szemüveg és kontaktlencse nélkül.
Mikor ajánlott a lézeres szemműtét elvégzése?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lézeres szemműtét a jelenleg létező leggyorsabb módszer a tökéletes látás visszanyerésére. A most elérhető eszköztár és a legmodernebb beavatkozások már akár érintésmentes műtétet is lehetővé tesznek. A lábadozási idő a töredékére csökkent és a kockázatok mértéke is minimálissá vált. Egyre többen szeretnének élni a lehetőséggel és megtapasztalni a segédeszközök nélküli éleslátást. Ehhez azonban szükséges azt is tudni, hogy mikor ajánlott és mikor nem a lézeres szemműtét.

Kinek ajánlott a lézeres szemműtét?

Röviden válaszolva, szinte mindenkinek, aki 18 és 60 éves kor között van, nincs komoly, akut betegsége és szeretné megtapasztalni az éleslátást szemüveg és kontaktlencse nélkül. Lássuk részletesebben, mikor is ajánlott a beavatkozás!

Ha szemüvege +6,0D és -12,0D tartományba esik

A legmodernebb lézeres látásjavító eljárásokkal már a +6 és -12 dioptria közötti tartományon belül bárki visszanyerheti a tökéletes éleslátást, ha a szeme anatómiailag alkalmas a beavatkozásra. 

Ha ezen tartományon kívül esik a látásromlás, akkor is van megoldás, 40 év felett már szóba jöhet a műlencse beültetés, mellyel az időskori szemromlás is kezelhető és a szürkehályog kialakulása is megelőzhető. 

Ha a szem és a test egészséges 

Amennyiben a szeme a fénytörési hibáktól eltekintve egészséges, akkor elvégezhető a lézeres szemműtét. A cilinderes szemüveg (asztigmia) vagy a kisebb fokú kancsalság, tompalátás például nem kizáró tényező – a kötőhártya gyulladás viszont már az. Ha tehát ilyen problémája van valakinek, előbb meg kell gyógyulnia, utána viszont részt vehet a Budai Szemészet előzetes alkalmassági vizsgálatán, ahol műszeres mérésekkel ellenőrzik a szem állapotát.

Ha a szaruhártya elég vastag

A lézeres szemműtét akkor végezhető kellő biztonsággal, ha elég vastag a szaruhártya, mert a lézer ezt vékonyítja, miközben eltávolítja a dioptriákat.

Éppen emiatt, ha túl vékony a szaruhártya, akkor lehet, hogy nem is fogják javasolni a lézeres szemműtétet, vagy csak a lassabban gyógyuló felszíni kezelések jöhetnek szóba.

Kinek nem javasolt a lézeres szemműtét?

Nem javasolt a lézeres szemműtét, amikor valaki éppen, hogy betölti a 18. életévét, és még érzi, hogy romlik a látása, mivel az egy éve csináltatott szemüveggel már nem lát tökéletesen. Ilyenkor érdemes addig várni, míg teljesen megáll a romlás, hogy az eredmény hosszú távú legyen!

Terhesség és szoptatás idején sem javasolt a beavatkozás, mivel ebben az időszakban a hormonok hatással vannak a szaruhártyára. A szoptatási időszak után egy hónappal érdemes leghamarabb alkalmassági vizsgálatra jelentkezni. 

Kinek nem lehet egyáltalán műteni a szemét?

Sajnos, mint minden orvosi beavatkozásnál, így a lézeres szemműtét esetében is akadnak olyan emberek, akiknél nem lehet elvégezni a látásjavítás ezen módját, még akkor sem, ha a dioptriahatárokon belül esik a fénytörési hibájuk. 

Zöldhályog és cukorbetegség esetén sem mindenkinél lehetséges a kezelés, nagyfokú tompalátás és bizonyos szemsérülések is gátat szabnak a beavatkozásnak.

Szintén kizárt a 18 éven aluliak lézeres szemműtéte, mert nekik még sokat változhat, alakulhat a szemük. 60 év felett padig már tartósabb eredmény érhető el a műlencse műtéttel. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés