Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes kenyérsütőt?

| 2020. 06. 25. | 17:13:00
Olvassa el, mit érdemes szem előtt tartani vásárláskor!
Hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes kenyérsütőt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány számos szokásunkat változtatta meg. Sokan úgy döntöttünk, hogy saját magunk készítjük el a kenyerünket is, ami frissebb, egészségesebb, finomabb a boltban vásároltnál. De mielőtt belevágtunk, alaposan utánajártunk, milyen kenyérsütő gépet érdemes választani.

A kenyérsütő gépek tulajdonképpen egyszerű konyhai szerkezetek, a kiválasztásuk során mégis számos szempontra kell figyelmet fordítani. Mindenekelőtt arra kell választ adnunk, milyen célt szolgál majd a sütő; rendszeresen használnánk, vagy csak olykor-olykor vennénk elő, megelégszünk a kenyérsütéssel vagy egyéb finomságokat is készítenénk a segítségével, jelen van-e valamilyen ételallergia vagy érzékenység a családban… Lássuk a részleteket!

A sütőedény mérete és bevonata

A sütőedény nagysága határozza meg, mekkora kenyereket tudunk készíteni egyidőben. A legkisebb edényekben hozzávetőlegesen félkilós veknik készülhetnek, a legnagyobbak nagyjából másfél kilogrammos kenyér sütését teszik lehetővé. Habár szinte mindenhol azzal a javaslattal találkozunk, hogy a kisebb háztartásoknak kisebb sütőedény való, inkább a kenyérfogyasztási szokásainkat vegyük alapul! 

Ne felejtsük el, hogy az otthonunkban minőségi alapanyagokból készített kenyér rendkívül jól eltartható, napok után is frissnek tűnik. A félkilós edényekkel csak akkor járunk jól, ha valóban rendkívül kevés kenyeret fogyasztunk.

A sütőedény anyagával is foglalkoznunk kell. Többféle megoldás létezik, ezek közül az egyik leginkább ismert a teflon. A politetrafluoretilén tökéletesen alkalmas a tapadásmentes felület biztosítására, azonban kifejezetten sérülékeny; a felület karcolódhat, a részecskéi leválhatnak, így pedig egészségre káros anyagok kerülhetnek az ételünkbe… 

Noha rendeltetésszerű használat mellett nem kell ettől tartanunk, érdemes szemügyre venni a további anyagtípusokat is.

Egyre gyakrabban találkozunk nemesacél sütőedényekkel. Az acél kifejezetten ellenálló a sérülésekkel szemben, teljesen biztonságosan használható és olcsó. Nem csoda, hogy egyre több gyártó szavaz bizalmat ennek a megoldásnak, különösen a fokozódó teflonellenesség hatására. Egyetlen probléma mégis van vele: azért egy kicsit mégiscsak tapad… Ha pedig alaposan odasül a tészta, a tisztítás során a felület sérülhet, ami korrózióhoz vezet… 

Ha a legjobbat keressük, a kerámia kell nekünk. Kiváló minőséget képvisel; a kerámia általában valamilyen féledényt borít, így biztosítva a tökéletes tapadásmentességet. Ellenálló az extrém magas hőmérséklettel és a kisebb sérülésekkel szemben is, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Rendkívül kemény anyagról beszélünk, ami ellenáll a karcoknak, viszont az edényfalak feszítésével óvatosan kell bánni, hiszen a kerámia struktúrája sérülékeny, vagyis a bevonat megrepedhet.

Keverőlapátok

Külön figyelmet érdemelnek a keverőlapátok. Egy- és kétlapátos kenyérsütőkkel találkozhatunk a gyártók kínálatában. Mindkét változat tökéletes megoldás lehet, az egylapátos kialakítás azonban csak a kisebb sütőedények esetén biztosít tökéletes átkeverést. Ha nagyobb edénnyel rendelkező készüléket szeretnénk vásárolni, részesítsük előnyben a kétlapátos szerkezeteket!

Programok és funkciók

A kenyérsütők többféle sütési és kelesztési módot tesznek lehetővé, tehát szükség van vezérlőegységre. Szerencsére a legtöbb készülék esetében ez kifejezetten egyszerű, a kijelző panel pedig láttatja, hogy épp hol tart a folyamat. Ha nem szeretnénk elmélyülni a kenyérsütés rejtelmeiben, az egyszerűbb vezérlővel rendelkező készülékek jobb választást jelenthetnek – és olcsóbbak is…

Amit még érdemes szem előtt tartani…

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán kenyérsütő gépre, hiszen a kenyér tökéletesen elkészítheti hagyományos sütőben is… De ne feledkezzünk meg arról, hogy a hagyományos sütő nem fogja elvégezni helyettünk a keverést és a dagasztást, ráadásul sokkal nagyobb energiafelhasználás mellett süti ki a kenyeret. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.