Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden, amit egy lézeres szemműtét menetéről tudnod kell

| 2020. 02. 24. | 19:39:00
Ma már rutineljárásnak számít.
Minden, amit egy lézeres szemműtét menetéről tudnod kell
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lézeres szemműtét biztonságos és gyors eljárás. Érthető mégis, hogy sokan tartanak tőle, mert nem ismerik részleteiben az eljárást. Márpedig a látásunk élességének visszanyerése, az, hogy örökre búcsút inthetünk szemüvegnek, kontaktlencsének olyan lehetőség, amit vétek volna a félelem miatt elszalasztani! 

A lézeres szemműtét is olyan eljárás, amiről érdemes a lehető legtöbbet megtudni, hiszen az jelentősen javíthatja az életminőségünket, ha megszabadulhatunk a szemüveg, kontaktlencse viselés problémájától.

Amit a lézeres szemműtét menetéről tudni érdemes

Nulladik pontként említhetjük magát az alkalmassági vizsgálatot. Ugyan ezen a teljesen biztonságos és fájdalommentes szűrésen csak kevesen akadnak fenn, mégis előfordulhatnak olyan egészségügyi, anatómiai kockázati tényezők, amelyek miatt egyeseknek nem javallott lézeres szemműtétet végeztetni.

Az viszont jól látható fejlődési irány, hogy a legújabb módszerek, mint amilyen a FEMTO is, már sokkal több embernek teszi lehetővé a biztonságos beavatkozást.

Így készülj a lézeres szemműtétre

A sikeres alkalmassági vizsgálatot követően fél éved van belevágni a műtétbe – utána ismét szükséges lesz elvégezni a méréseket. Ha tehát rászánod magad, hogy örökre megszabadulj a szemüvegtől vagy zavaró kontaktlencsétől, akkor a következőkre készülj:

1. Ha általában kontaktlencsét viselsz, most pár napig ne tedd a műtét előtt.
2. A műtét rövid ideig tart, minden előkészületet és műtétet követő tanácsadást beleszámolva másfél-két órát vesz igénybe. Maga a műtét mindössze 10 perc. Utána nyugodtan elhagyhatod a klinikát.
3. A látásod nem azonnal válik tökéletessé, a műtéti eljárástól függően hónapokra, napokra, vagy csak órákra lesz szükséged hozzá. A műtét után ezért nem fogsz tudni hazavezetni, tehát tömegközlekedéssel/taxival és/vagy kísérővel közlekedj!
4. Ehetsz és ihatsz is műtét előtt, ám sminket, parfümöt ne visel a műtét napján!

Mi vár rád a műtőben?

Maga a műtét ma már rutineljárásnak számít, hiszen az első lézeres beavatkozást 30 éve csinálták. Még mielőtt belépsz a műtőbe, érzéstelenítő szemcseppeket kapsz és enyhe nyugtatót is kérhetsz amennyiben szükségét érzed.

A műtőben azon túl, hogy követed az orvos utasításait, miközben egy ágyon fekszel, semmi dolgod nincs. Helyezkedj el kényelmesen és nézz előre. A lézerkezelés pár percet vesz csak igénybe minden kezeléstípusnál.

A lebenyes lézeres beavatkozásokat (FEMTO, LASIK) követően szinte azonnal megtapasztalhatod a segédeszköz nélküli éleslátás élményét, ám ha lehet, még ne ülj azonnal volán mögé, nehogy egy kritikus forgalmi szituációban homályosodjon el rövid időre a látásod. A látásélesség ugyanis ingadozhat még pár óráig a műtétet követően. Ezen kívül a lézerkezelés utáni órákban előfordulhat fényérzékenység is, ami még napszemüveg használat mellett is megnehezítheti a koncentrációt vezetés közben. A lebenyes kezelések (FEMTO, LASIK) után másnap már nyugodtan vezethetsz, a felszíni kezeléseket követően viszont kell a szemednek jó pár nap, mire beáll a látásélességed annyira, hogy biztonsággal a kormány mögé ülhess. A lézeres szemműtét utáni hetekben – egyes kezelések esetén hónapokban – fontos, hogy az orvos előírásainak megfelelően csepegtesd a felírt szemcseppeket.

Félsz, hogy pislognál a műtét során? Nyugi, nem fogsz tudni

Sokak egyik legnagyobb félelme a lézeres szemműtétnél, hogy mi történik, ha netán pislognak, vagy megrebben a szemük. Megnyugtatunk mindenkit, egy apró eszköz meg fogja akadályozni, hogy a szemed akár önkéntelenül is becsukódhasson.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bíróság elé áll a Hajdúdorogi Főegyházmegye volt áldozópapja
Bíróság elé áll a Hajdúdorogi Főegyházmegye volt áldozópapja
A Debreceni Törvényszéken tartanak előkészítő ülést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.