Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egészség alapja az anyatejes táplálás

| 2019. 08. 01. | 11:21:00
Augusztus 1-jén világnapot ünneplünk.
Az egészség alapja az anyatejes táplálás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben, augusztus 1-jét nyilvánította a Szoptatás Világnapjává, ezt követően pedig augusztus első hetét az Anyatejes Táplálás Hetévé.

Hazánk 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a csecsemők természetes táplálásának népszerűsítése.Az újszülöttek legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási módja a szoptatás. Az anyatej a csecsemő életének első időszakában biztosítja az optimális összetételű és hőmérsékletű táplálékot, valamint a szoptatás megfelelő lelki kötődést is kialakít az anya és gyermeke között. Immunvédelmet biztosít a baba számára. Élő anyagként, folyamatosan igazodik a gyermek változó igényeihez és étvágyához, emellett vitaminokban és nyomelemekben is gazdag.

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint a csecsemőknek kizárólag anyatejet kellene kapniuk 6 hónapos korukig és a kizárólagos szoptatási időszak után is a megfelelő minőségű és mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás a gyermek 1-2 éves koráig folytatható.

A legfrissebb felmérések szerint a szülés előtt álló anyák többsége tudatosan készül a szoptatásra, szeretné kicsinyét anyatejjel táplálni. Ennek ellenére a hazai adatok alapján a babák kevesebb, mint ötven százaléka kap kizárólag anyatejet hat hónapos koráig. Az elmúlt évtizedek elavult táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását is megkezdték gyümölccsel és főzelékkel, ami az anyatej korai elapadásához, s így a korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése és reklámozása is csökkentette a szoptatási kedvet. Fontos tudnunk, hogy egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik.

Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikróbás hatással bír, összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje speciális összetételű, megfelel a koraszülött igényeinek. A bébik szopómozgása segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését.

Az Anyatejes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás fontosságára, hiszen az anyatejes táplálás a felnőttkori egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik.

Az anyatejjel táplált csecsemők felnőttként ritkábban szenvednek fertőzésben, tüdőgyulladásban és légúti megbetegedésekben, illetve esetükben kevésbé gyakori az elhízás és a cukorbetegség is. A legújabb tudományos kutatások rámutattak arra, hogy a szoptató édesanyák esetében ritkábban alakul ki a mell és a petefészek daganatos megbetegedése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.