Hirdetés

Kiemelkedően jól sikerültek idén az érettségik

civishir.hu

2019.07.19. 10:35

Kiemelkedően jól sikerültek idén az érettségik
(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Matekból viszont a diákok tavaly jobban teljesítettek.

Hirdetés

A matematikán kívül szinte minden tantárgyból jobb eredménnyel zárult az idei érettségi, mint a tavalyi – írja a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatokra hivatkozva.

A vizsgák 33 százaléka jelesre sikerült és az érdemjegyek mindössze egy százaléka lett elégtelen. Idegen nyelvekből kifejezetten jól szerepeltek a fiatalok, de javult a legtöbb természettudományos eredmény is. Középszinten 3,61, emelt szinten pedig 4,61 lett az idei tavaszi érettségi vizsgák átlageredménye, néhány századdal mindkét átlag jobb a tavalyinál.

Jobb eredmények születtek az emelt szintű vizsgákon

A diákok együttesen 374 939 vizsgát tettek le, amelyeknek egyharmada, mintegy 124 ezer vizsga jeles eredménnyel zárult, vagyis tízezerrel több ötös született, mint tavaly. Mintegy 92 ezer vizsga (24,6 százalék) négyesre sikerült, 88 ezer közepes eredmény született (23,5 százalék), 66 ezer elégséges (17,5 százalék) és mindössze 4028 vizsga lett elégtelen, vagyis durván a vizsgák egy százalékán buktak meg. Az érettségi vizsgák döntő többsége, mintegy 335 ezer középszintű volt, ezeken 60,55 százalékos összteljesítményt nyújtottak a diákok, csaknem negyvenezer vizsga pedig emelt szintű volt, ezek idén is jobban sikerültek: 70,46 százalékos átlageredménnyel zárultak.

Ami a tantárgyakat illeti, a középszintű matematikavizsgák átlaga 3 lett, ami gyengébb az elmúlt három év teljesítményénél. Magyar nyelv és irodalomból 3,77, történelemből 3,57-es átlag született középszinten, angolból 3,95-ös, németből 3,6-os átlagot értek el a vizsgázók. A középszintű fizikavizsgák 4,37-es átlaggal zárultak, a kémiaérettségi 4,07-es átlaga szintén előrelépés, akárcsak az informatikából elért 4,19.

Az idei tavaszi vizsgaidőszakban 109 ezer 854-en érettségiztek, legtöbben gimnáziumban és szakgimnáziumban. Azok az érettségizők, akik egyetemre vagy főiskolára készülnek, jövő szerdán tudhatják meg, hogy sikerült-e bejutniuk a felsőoktatásba, ekkor állapítják meg a szeptemberben induló képzések ponthatárait.

Az idei egyébként az utolsó felvételi eljárás lesz, amikor még nem általánosan kötelező a középfokú nyelvvizsga, 2020-tól ugyanis egyetlen alap- és osztatlan szakra sem lehet bejutni a B2-es nyelvvizsga, valamint legalább egy emelt szintű érettségi nélkül.
érettségivizsgaeredmény

Szóljon hozzá!

Hirdetés