Hirdetés

Hirdetés

Emelkedhet a tej ára

MTI

2019.07.18. 19:26

Emelkedhet a tej ára

A csökkenő mennyiség az egyik ok.

Hirdetés

Hirdetés

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) közleménye szerint a nyári "hőstressz" hatására a nyerstej mennyiségének csökkenése - a tavaszi időszakhoz képest - százalékban kifejezve akár kétszámjegyű is lehet az országban. Európában a nyerstej termelése az idén is csak mérsékelten, 0,9-1,0 százalékkal bővülhet, és 2020-ra is csupán 0,9 százalékos növekedést becsülnek.

Kiemelték, hogy az unió 28 tagállamának súlyozott nyerstejátlagára kilogrammonként 109 forint, és a regionális versenytársak ára is magasabb a magyarországinál, amely 2017 januárja óta stabilan, 91-101 forintos sávban mozog.

Olaszországban a tej ára átszámítva kilogrammonként 140 forintot tesz ki júliusban, ezzel szemben Magyarországon a belföldi felvásárlási ár 97 forintot, a kiviteli, 93 forintot tett ki júniusban.

Kitértek arra is, hogy az ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő, emellett a termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.
tejtejtermékdrágul

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.