Hirdetés

Hirdetés

Országos hiány van a csecsemőknek szánt injekcióból

civishir.hu

2019.05.23. 12:42

Országos hiány van a csecsemőknek szánt injekcióból
A kép illusztráció.

Gyártói gond áll a háttérben.

Hirdetés

Hirdetés

Hiány van egy fontos, kisgyermekeknek beadandó készítményből a 24.hu információi szerint A portál úgy tudja, a Konakion, vagy a K-vitamin nevű injekcióból május eleje áll fenn országos készlethiány. Ezt az injekciót minden csecsemő megkapja a születése után pár órával a kórházban, majd a szájon át is beadható készítményt otthon, a gyermek 4-7 napos korában újra be kell adni. Az adagolási rend szerint a baba egy hónapos korában jön el a harmadik dózis ideje, ezt követően pedig hat hónapos korig havonta egy-egy 2mg-os dózist kell adni a gyereknek.

A Konakion egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, mely a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egyik szintetikus formája. A készítményt az orvos írja fel receptre.

A 24.hu-nak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt nyilatkozta, a gyógyszertárak jelezték, készlethiány miatt nem tudnak adni Konakiont. Szerinte ez azért is súlyos probléma, mert a készítményt egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető. Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást erről, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, hogy érdeklődjenek, mi a hivatalos helyettesítő készítmény.

Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet.

Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása, mert az anyatejből alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.

A portál azt írja, az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elég Konakion. A Semmelweis Egyetem megkeresésükre azt közölte, náluk folyamatos az ellátás, bár „nehézségek vannak” és kezdeményezik a szer külföldről történő beszerzését.
hiánycikkinjekció

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.