Hirdetés

Krónikus népbetegség miatt nem esnek teherbe a nők

civishir.hu

2018.03.12. 08:36

Krónikus népbetegség miatt nem esnek teherbe a nők

Debrecenben a Kenézy Kórházban lesznek fontos előadások.

Hirdetés

Tíz éve még ritka kórképnek gondolták, mára krónikus népbetegségként tekintenek rá a nőgyógyászok. Az endometriózis csaknem 80 millió nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni. Budapesti és vidéki rendezvényeinkkel márciusban ismét csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, és újra átadjuk az „Endometriózis nagykövete” díjat is.

Egy jóindulatú megbetegedés, amely majdnem ugyanannyi embert érint hazánkban, mint az asztma, mégis alig ismerjük.

Abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy a fájdalmas menstruáció a női lét természetes velejárója.

Melegvizes palackot ajánlunk a hasra, gyógyteákat és erős fájdalomcsillapítókat javaslunk a kínzó görcsökre, majd mélyen együttérzünk, amikor végképp kifogytunk az ötletekből.

Pedig a fájdalmas, rendszertelen menstruáció nem normális! Figyelmeztető jel, ha gyakran szenvedünk csípő- vagy deréktáji, székletürítés, vizelés vagy evés közbeni fájdalomtól, szúró érzéstől. És nem szabad beletörődni abba sem, ha minden szexuális együttlét után könny szökik a szemünkbe.

Ijesztő, de...

a 15-45 év közötti magyar nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő érintett az endometriózisban
a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van
a meddő nők 40 százaléka a betegség miatt képtelen teherbe esni

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. Idén márciusban is csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. 

Facebook esemény ITT

Helyszín: Debreceni Egyetem Kenèzy Gyula Egyetemi Kòrház P épület, Konferenciaterem

Program

17:00 - 17:30 – Regisztráció
17:30 - 17:40 – Köszöntő
17:40 - 18:00 - Az endometriózis kialakulása és diagnosztikája
Előadó: Dr. Török Péter, szülész-nőgyógyász, klinikai adjunktus, Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika 
18:10 - 18:30 - Az endometriózis kezelési lehetőségei, fókuszban a meddőség
Előadó: Dr. Bacskó György, osztályvezető főorvos, Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészetiés Nőgyógyászati Osztály
18:40-19:00 - Endometriózis, fájdalom és szexualitás - kérdések és lehetőségek
Előadó: Gajdos Panna, pszichológus

Az Endometriózis Nagykövete

2018-ban, az Endometriózis Világnaphoz kapcsolódóan az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány – a hagyománynak megfelelően – újra átadja az „Endometriózis nagykövete” díjat. A díj odaítélésével évről-évre a legnagyszerűbb orvosokat, szakdolgozókat, intézményeket, civil szerveződéseket, önsegítő csoportokat vagy alternatív gyógyászokat kívánja elismerni, akik az előző évben az érintettek szerint nagyban hozzájárultak az endometriózissal küzdők gyógyításához, kezeléséhez, illetve támogatásához. A díj elnyeréséhez pályázat útján lehet hozzájutni. Jelöltet bárki állíthat, akinek személyes érintettsége van endometriózisban.
meddőségendometriózis

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.