Hirdetés

Ezt nézze! Ekkora lapátorrút még nem fogtak itthon

lajk.startlap.hu

2018.01.11. 13:28

Ezt nézze! Ekkora lapátorrút még nem fogtak itthon
Fotó: maconka.hu

Hatalmas példánnyal büszkélkedhet.

Hirdetés

Különleges látványt nyújtó, lapátorrú tokhalból sikerült horogra akasztani egy rekordméretű példányt a napokban Magyarországon. 

A méretes, 23,3 kg-os, 120 cm hosszú lapátorrú tokhalat a Nógrád megyei Maconkai-víztározó és tórendszer árulkodó nevű Rekord-taván fogta ki Szikora Gábor. A pecás ezzel alaposan megdöntötte a korábbi abszolút tórekordot, amit eddig az a horgász tartott, aki 2015-ben kifogott 16,40 kg-os lapátorrú tokhalat. 

De hogy kerül ide?

A Wikipédia szerint a lapátorrú vagy kanalas tok a Mississippi-völgy lakója. Főleg magában a Mississippiben él, de megtaláljuk nagy mellékfolyóinak alsó szakaszán is. Különösen gyakori az alsó Mississippi-csatorna nagy, tó alakú kiöblösödéseiben. Romániai és bulgáriai halastavakban tömegesen tenyésztik (Romániában 1992 óta). Kiszabadulva a Duna Vaskapu-szoros alatti szakaszán is megjelent. A 2000-es évek második felében már a Duna Vaskapu fölötti szakaszán is megjelent. Oroszországban most tervezik tömeges telepítését halastavakba. Néhány magyar horgásztóba is betelepítették.
horgászrekordhalfogás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.