Hirdetés

Vigyázni kell a hamisított termékekkel a karácsonyi bevásárláskor

MTI

2017.12.20. 14:30

Vigyázni kell a hamisított termékekkel a karácsonyi bevásárláskor
Képünk illusztráció (pixabay.com)

Érdemes körültekintően választani.

Hirdetés

A karácsonyi bevásárlás utolsó hetében különösen nagy kockázatot jelent a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni - hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) december 20-i MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelik: a hamis termékek vásárlása a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök esetében az egészségre, testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, mivel meghibásodás esetén a fogyasztót nem lehet kárpótolni a gyártói garancia hiányában.

A kockázatok ellenére számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizze az árucikk eredetiségét. Mivel egyre több adás-vétel zajlik az interneten, a testület szakértői azt javasolják, hogy komoly vásárlási szándék esetén a fogyasztó bizonyos paramétereket tüzetesebben vizsgáljon át.

Gyanúra adhat okot például, ha egy drága terméket kis felbontású, alacsony minőségű képpel hirdetnek a weboldalon, valamint ha a honlap címében, azaz az URL-ben az adott márka nevén kívül további elemek is találhatóak, mert ez arra enged következtetni, hogy nem a hivatalos honlapot értük el. Elgondolkodtató lehet továbbá az is, ha egy nemzetközi márka esetén a webcím nem .com-mal, vagy az adott országot jelölő végződéssel, például .fr, .it, .hu, hanem .net-tel, vagy .biz-zel zárul.

Könnyebben felismerhetőek a hamis termékre utaló jelek, ha a fogyasztónak lehetősége van megnézni, kézbe venni és megvizsgálni a megvásárolni kívánt terméket. A feltűnően alacsony ár mellett ugyanis az árusítás helye és körülményei, a kivitelezés látható minőségi problémái, az eredeti csomagolás és a szokásos tartozék - magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy - hiánya is gyanúra adhat okot. Komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet, illetve a származási országot, vagy a használati utasításon helyesírási hibák vannak.

A hamisítási arány Magyarországon jóval az európai átlag felett van (19 százalékos), ami 3,4 milliárd forintot jelent éves szinten - közölték.

hamisításvásárláskarácsony

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.