Hirdetés

Házi kedvenceink nehéz napok elé néznek

Szabolcsihír

2017.12.27. 10:35

Házi kedvenceink nehéz napok elé néznek
Vigyázzunk rájuk! Fotó: Szabolcsihír Cs. K.

A legtöbben világgá futnának a rémülettől.

Hirdetés

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Az állatvédők ezért petárdaSTOP-ot kérnek Szilveszterre.

Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa közölte: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Azt tanácsolja: a házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert is képesek megtenni, az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus praktikus tanácsai:

  • 1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip alapján hamarabb hazakerülhet a kutya, ha az állatorvos a gazda adataival együtt regisztrálta.
  • 2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen megtalálhassa a tulajdonost.
  • 3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
  • 4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk be, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hátha épp oda vitték be a félelmében világgá szaladt jószágot megtalálói.
 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.