Hirdetés

Továbbra is a Debreceni Egyetem az úr a Facebookon

civishir.hu

2012.05.10. 13:49

Továbbra is a Debreceni Egyetem az úr a Facebookon
Fábián István rektor szelte fel a Facebook-tortát(Fotó: unideb.hu)

Debrecen – Az oktatási területen egyelőre a felsőoktatási intézmények használják ki leginkább a Facebook adta lehetőségeket a meglévő vagy potenciális hallgatók megszólítására. A Debreceni Egyetem az élen! Pedig még csak 1 éves az oldal.

Hirdetés

Bár a felsőoktatás dominanciáját részben magyarázhatják közösségi média használati szokások, valamint az intézmények méretéből adódó különbségek, valószínű, hogy a jelenség mögött a diákokért folyó verseny erősödése is meghúzódik. A 4 millió magyarországi Facebook felhasználó több mint negyede a diákok korosztályából kerül ki, ezért egyre általánosabb, hogy az oktatási intézmények is komoly figyelmet fordítanak a Facebookon történő megjelenésre.

Iskolák a Facebookon

A Nemzeti Tankönyvkiadó Magyarország legnagyobb tankönyvkiadójaként a közösségi média területén is támogatja az oktatási intézményeket. A kiadó ezért a Digitális Oktatási sorozatának részeként útjára indította az Iskolák a Facebookon adatbázist, amely a hazai és határon túli oktatási intézmények Facebook oldalait listázza azok rajongószáma és egyéb más mutatói alapján. A folyamatosan bővülő, több mint 100 oldalt tartalmazó Iskolák a Facebookon listára oktatási intézmények által fenntartott hivatalos, vagy iskolai közösségek által indított Facebook oldallal lehet regisztrálni.

Az általános iskolák hátrányból indulnak

Az „Iskolák a Facebookon” adatbázisban az iskolák jellege mellett (általános iskola, középiskola, felsőoktatási intézmények, stb.) a rajongók száma valamint aktivitása alapján állíthatóak rangsorba az oktatási intézmények oldalai. Jelenleg a rajongószám alapján az összesített lista élén felsőoktatási intézmények állnak. A lista élén a Debrenceni Egyetem áll (13 ezer 389 rajongó), melyet a BKF (7 ezer rajongó) és a Central European University oldala követ (6 ezer rajongó). A középiskolák közül jelenleg a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium szerepel az első helyen 1 700 rajongóval. A kizárólag általános iskolai kategóriában megjelenő intézmények hátránnyal indulnak, hiszen a Facebookon 13 év a korhatár – ebben a kategóriában az Újlak Utcai Általános Iskola vezet közel 700 rajongóval.

Szóljon hozzá!

Hirdetés