Hirdetés

Oda megy az ipar, ahol tudás van

MTI

2016.06.29. 18:01

A gazdasági fejlődésről tartottak konferenciát Debrecenben.

Hirdetés

Hirdetés

Az egyetemeknek a gazdasági fejlődésben betöltött nélkülözhetetlen szerepére hívták fel a figyelmet az előadók szerdán a Debreceni Egyetemen tartott Tudásközpontok és a gazdaság című konferencián.

A hazai gazdaságnak 2020-ra 18,3 százalékkal több felsőfokú végzettségű szakemberre lesz szüksége, mint 2010-ben volt, miközben 5,9 százalékkal csökken a középfokú, 15,5 százalékkal az alapfokú végzettséggel rendelkezők iránti igény

– ismertette Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője.

Ebből is látszik, hogy nincs gazdasági fejlődés egyetemek nélkül, oda megy az ipar, ahol tudás van – szögezte le a szakember a DE és az Észak-balatoni Polgári Klub közös konferenciáján. Úgy vélte, ha az egyetem természetes integrátori szerepet vállal, összehozhatja a kutatás-fejlesztés-innovációban élenjáró multinacionális vállalatokat és a kis- és középvállalkozásokat.

Szigeti Ádám jelezte:

az egyetemi hallgatók csupán 25 százaléka tanul műszaki, természettudomány, informatikai szakokon, holott 40 százalékra lenne szükség. Kedvezőek a duális képzés tapasztalati, így  szeptemberben folytatódik, a pályaorientáció támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormány.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az Irinyi tervet bemutató előadásában szintén az egyetemek szerepét hangsúlyozta a kis- és középvállalkozások versenyképességének javításában.

A multik termelik az export nagy részét, miközben a termelők fele kkv, amelyeknél a foglalkoztatottak 70 százaléka dolgozik, alacsony hatékonysággal - magyarázta az államtitkár, fontosnak célnak nevezve a kkv-k széles körének hatékonnyá tételét.

Az innovatív iparfejlesztést támogatja az Irinyi terv, amelynek célkitűzése, hogy 2023-ig a jelenlegi 23-ról 30 százalékra növekedjen az ipar aránya Magyarországon

– hangsúlyozta Lepsényi István.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Bács Zoltán egyetemi kancellár egyaránt az oktatás és a kutatás melletti harmadik missziót, a kutatás gyakorlati hasznosulásában való egyetemi részvételt jelölte meg feladatként.

Kiemelték: a Debreceni Egyetem fő stratégiája az egészségipar különböző területeinek fejlesztése, amelynek során négy klaszterben több mint 100 ipari vállalkozással dolgoznak együtt.

A Debreceni Egyetem ezzel a tevékenyégével közvetlenül is kapcsolódik az Irinyi terv magvalósításához

– fogalmazott Bács Zoltán.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.