Hirdetés

Lovagi fokozatot kap a debreceni finnugrista

civishir.hu

2012.04.02. 11:57

Lovagi fokozatot kap a debreceni finnugrista
Maticsák Sándor

Debrecen – A Finn Köztársaság elnökének kitüntetését veheti át Maticsák Sándor tanszékvezető és Petteri Laihonen, az egyetem korábbi finn nyelvi lektora szerdán.

Hirdetés

A lappföldi Mikulástól a Nokiáig címmel tart egész napos előadássorozatot április 4-én a Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke. A rendezvényen magyar és finn vendégek tartanak előadásokat, többek között a nyelvoktatásról, a két ország kulturális, gazdasági, politikai kapcsolatairól, zenéről, konyhaművészetről és természetesen a lappföldi Mikulásról.

A Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke 1952-től önálló tanszék, de a Magyar Nyelvészeti Tanszéken már 1914-től kezdve lehetett finnül tanulni. 1963 óta létezik a finnugor, az 1990-es évek elejétől pedig a finn nyelv és irodalom szak. Alapképzésben specializáció formájában és finnugrisztika mesterszakon csaknem 50 hallgató tanul Debrecenben. Az egyetem más szakon tanuló hallgatóinak meghirdetett heti kétórás kezdő finn és észt nyelvi kurzust ebben a félévben 230-an vették fel. A doktori képzésben jelenleg három hallgató készíti finnugrisztikai (lapp és vogul) tárgyú disszertációját.

Maticsák sokat tett a finn-magyar kapcsolatokért

A nemzetközi cserekapcsolatok révén valamennyi hallgató eljuthat hosszabb-rövidebb időre Finnországba (Jyväskylä, Helsinki, Oulu) és Észtországba (Tartu). A Debreceni Egyetem elsősorban a Jyväskyläi Egyetemmel ápol élénk kapcsolatokat, a tanszéken finn és észt lektor működik, a tanár- és diákcserék mellett közös konferenciák és könyvkiadások, lektorcserék jellemzik az együttműködést.
Az április 4-i rendezvényen Tarja Halonen, a Finn Köztársaság elnöke a finn-magyar kulturális és oktatási kapcsolatok terén végzett munkájáért a Finn Fehér Rózsa Lovagrend lovagi fokozatával tünteti ki Maticsák Sándort, a Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszékének vezetőjét, valamint a Finn Oroszlán Lovagrend lovagi fokozatával Petteri Laihonent, a Jyväskyläi Egyetem kutatóját, az egyetem korábbi finn lektorát. A kitüntetéseket Jari Vilén, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete nyújtja át.

Szóljon hozzá!

Hirdetés