Debrecen a vidék ura!

unideb.hu

2012.04.18. 15:40

Debrecen a vidék ura!

Debrecen – Az első helyes jelentkezések alapján az ELTE után a Debreceni Egyetem a legnépszerűbb a felvételizők körében: idén 8278-an választották első helyen az intézményt.

Hirdetés

Az összes jelentkezést tekintve az országos átlagnál (22 százalék) valamelyest kisebb a csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. Az egészségügyi területeken az osztatlan képzéseknél és az alapképzéseknél jelentős emelkedés tapasztalható a jelentkezésekben, általános orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek, szülésznőnek is többen jelentkeztek nappali képzésre, mint egy évvel ezelőtt. Népszerűbbek lettek az agrártudományi képzések is, különösen az alapképzések és a felsőfokú szakképzések esetében. Bár összességében kevesebben jelentkeztek bölcsésznek, bizonyos alap- illetve mesterképzésekre, felsőfokú szakképzésekre jelentősen több az első helyes jelentkezések száma: pl. a romanisztika, a szlavisztika, a szociológia alapképzésekre, a néprajz, a pszichológia, a szociálpolitika mesterképzésekre és a sportkommunikátor szakképzésre. Az informatikai, a műszaki és a természettudományos képzések megőrizték korábbi pozíciójukat, a jelentős részleges támogatású keretszám nem eredményezte e területeken a jelentkezések várt emelkedését.

A jogászképzés visszaesett. Nem csoda

Az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a gazdaságtudományi képzési terület szakjain az államilag támogatott keretszámok radikális csökkentése miatt a jelentkezők száma összességében visszaesett, igaz a költségtérítéses képzésre jelentkezők száma több képzés esetében növekedett. A mesterképzések közül a szociális munka és szociális gazdaság nemzetközi közös képzésre, a számvitel, a létesítménymérnöki, a komplex rehabilitáció, az egészségpszichológia, a matematikus, a matematikatanár és a földrajztanár mesterszakokra nőtt kiemelkedő mértékben a jelentkezés.

Szóljon hozzá!

Hirdetés